SV vil la 16-åringer stemme

Både i stortingsvalg og lokalvalg.

STEMMERETTEN: SV vil jobbe for å senke stemmerettsalderen, her er (f.v.) Snorre Valen og leder Audun Lysbakken.
Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix
STEMMERETTEN: SV vil jobbe for å senke stemmerettsalderen, her er (f.v.) Snorre Valen og leder Audun Lysbakken. Foto: Fredrik Varfjell / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sosialistisk Venstreparti har bestemt seg for at partiet vil jobbe for å senke stemmerettsalderen til 16 år.

- SV vil senke stemmerettsalderen både for stortingsvalg og lokalvalg til 16 år, sier stortingsrepresentant Snorre Valen til Dagsavisen.

Trenger flertall Han vil nå fremme grunnlovsforslag om å endre stemmerettsalderen, men forslaget vil ikke bli vedtatt. Valen trenger to tredels flertall og vedtak fra to Storting for å få gjennom forslaget. Foreløpig er det kun Venstre som støtter forslaget.

Partileder Trine Skei Grande uttalte under en stortingsdebatt om temaet i 2010 at «ungdom som må betale skatt og kan fengsles, bør også gis mulighet til å påvirke politikken».

Arbeiderpartiet har ikke bestemt seg om de vil endre aldersgrensen. Stortingsrepresentant Håkon Haugli (Ap) i kommunal- og forvaltningskomiteen mener det er argumenter både for og imot.

Ikke standpunkt Kommunal- og regionalminister og Sp-elder Liv Signe Navarsete vil ikke ta endelig standpunkt før evalueringen av forsøket ved lokalvalget i 2011 er klart neste år.

Kristelig Folkeparti, Høyre og Fremskrittspartiet mener stemmeretten skal følge myndighetsalderen.

(NTB)