SV vil lovfeste boligrett

Alt denne uka vil Stortinget behandle et forslag fremmet av SV, som tar sikte på å sikre svake gruppers rettigheter på boligmarkedet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forslaget fastholder at det ikke skal kunne tas markedspris for utleieboliger til trengende. En endring i husleieloven foreslås, som sikrer statlig overoppsyn med dette.

Partileder Kristin Halvorsen og stortingsrepresentant Karin Andersen ser det som en selvfølge at skandaler som Zachrisson-saken skal forhindres i framtida.

- Sosiale utleieboliger må ha en maks leiepris. Den bør ligge på mellom 2000 og 3000 kroner, sier Andersen. I tillegg ønsker hun en garanti for at sosiale utleieboliger, som er bygd med subsidier fra staten, ikke omfattes av markedspris.

- Subsidiene må jo komme de som bor i leilighetene til gode, sier Andersen.

Hun sier hun ikke orker nye avisoppslag om familier som blir kastet ut av leiligheten sin.

Hun håper på støtte fra sentrumspartiene, og kanskje fra noen Ap-representanter på Oslo-benken.

Oslo kommune mangler i dag rundt 175 kommunale boliger som skal tilbys sosialt vanskeligstilte. Samtidig har kommunen det siste året solgt 308, og kjøpt 190 leiligheter. Med andre ord, Oslo kommune har 118 færre boliger å tilby sosialklienter i år enn i fjor, skriver Dagsavisen. Samtidig står nesten 370 personer på venteliste for en kommunal bolig.