KRAV: Fra grasrota i SV får KrF-leder Knut Arild Hareide tydelige signaler om ikke å ta støtten fra venstre fløy for gitt. Hareide sier til gjengjeld klart nei til å ta med SV og Audun Lysbakken i en mulig ny regjering. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
KRAV: Fra grasrota i SV får KrF-leder Knut Arild Hareide tydelige signaler om ikke å ta støtten fra venstre fløy for gitt. Hareide sier til gjengjeld klart nei til å ta med SV og Audun Lysbakken i en mulig ny regjering. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Hareide kan ikke ta Lysbakken-støtte for gitt

SV vil selge seg dyrt

SV-leder Audun Lysbakken vil være med dersom KrF innleder regjeringsforhandlinger med Ap og Sp. Fra grasrota i partiet forventes tydelige politiske seiere.

- SV bør bidra til å felle Erna Solbergs regjering og innsette Jonas Gahr Støre som statsminister, sier leder av Oslo SV, Sunniva Eidsvoll, til Dagbladet.

- Hvis Støre skal danne en ny regjering, så forventer jeg at SV får være med i forhandlingene. Utfallet av forhandlingene ble avgjøre hva SV gjør, fortsetter hun.

Eidsvoll er blant 13 medlemmer av SVs landsstyre som har besvart Dagbladets spørsmål om hvordan partiet bør forholde seg til en Ap/Sp/KrF-regjering. Budskapet er tydelig: En slik regjering er bedre enn dagens, men SV må ha ei hånd på rattet.

- Bedre enn dagens

Det var i fredagens tale til KrFs landsstyre at partileder Knut Arild Hareide anbefalte å innlede forhandlinger med Ap og Sp om en felles regjering - uten SV.

TALTE: KrF-leder Knut Arild Hareide redegjorde fredag ettermiddag for partiets mye omtalte veivalg i norsk politikk. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg foretrekker en slik regjering framfor dagens, sier landsstyremedlem Harald Bjørløw fra Aust-Agder.

Han mener SV burde være en «naturlig del» av en ny regjering til venstre.

- Hvis dette ikke blir resultatet, får regjeringen søke vår støtte fra sak til sak. Det er ingen krise om SV ikke blir med, sier Bjørløw.

KOMMENTERER: Statsminister Erna Solberg møtte pressen og kommenterte etter KrFs landsstyremøte, der partiledelsen viser seg å være i spillet i sitt syn på regjeringssamarbeid. Video: NTB Scanpix Vis mer

Fylkesleder Mali Steiro Tronsmoen i Agder SV mener SV bør støtte opp om «alle forsøk på å kaste den sittende elitistiske regjeringa». Men for å tre inn i regjering, sier hun at avgjørende gjennomslag må til:

- De rikeste må bidra mer til fellesskapet, vi må fjerne kommersielle selskapers mulighet til å hente ut profitt fra velferden vår, barnetrygden må heves betraktelig og KrFs viktige gjennomslag for lærernorm må følges opp med nok penger, sier hun.

Advarer Hareide

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland fastslår at KrF blir nødt til å forholde seg til SV, dersom partiet følger Hareides råd.

- SV vil få veto på KrF sine seiere, sa Helleland til NRK mandag.

Landsstyrets Gjermund Skaar, som leder SVs internasjonale utvalg, mener en samarbeidsavtale mellom en Støre-ledet regjering og SV kan være en løsning:

- Uten en avtale burde ikke en slik regjering kunne regne med støtte fra SV, sier han.

Også Heming Olaussen mener partiets støtte til en ny regjering må avgjøres på bakgrunn av gjennomslaget for egne saker. Rune Kjeldsen i Buskerud SV viser til kravlista fra stortingsvalget:

- SV må ha gjennomslag for kravene vi hadde ved sist valg for å støtte en slik regjering, sier han. Blant kravene var atomvåpenforbud, nei til Lofoten-olje, økt barnetrygd og profittfri velferd.

Vil snakke

I et intervju med Dagbladet mandag slo KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad fast at en regjering med KrF må bygge på den kristne kulturarven og sette grenser for teknologiens muligheter til å sortere mennesker.

Fredag slo KrFs landsstyre fast at velferdsstaten og tillitssamfunnet ikke kan fungere uten forbindelse med den kristne kulturarven. Blant annet vil partiet fastholde en kristen formålsparagraf i barnehage og skole og gjøre julegudstjenester til en del av alle skolenes opplegg.

KrF sier også nei til eggdonasjon og assistert befruktning for enslige. Fra før er KrF og SV på kollisjonskurs i spørsmålet om abort så vel som i synet på Israel/Palestina-konflikten.

- Det er naturlig at KrF benytter anledningen til å fremme egne saker. Vi vil snakke med dem som vil snakke med oss, sier fylkesleder Ingrid Fiskaa i Rogaland SV.

- Tapte saker

Ådne Naper i Telemark SV svarer slik på spørsmålet om SV bør jobbe for å bli del av en Ap/KrF/Sp-regjering:

- Ikke om regjeringen blir for konservativ. Vår kamp er mot klasseforskjeller, ikke kulturforskjeller.

Vestfold SVs Olav Sannes Vika er imidlertid ikke bekymret for avstanden mellom SV og KrF i verdispørsmål:

- KrF slåss for tapte saker. Utviklingen går ikke i deres retning. Vi står uansett sammen i kampen mot økende forskjeller og for internasjonal bistand og en bedre klimapolitikk.

- Enhver regjering er bedre enn den sittende, fortsetter han.

Var tema

Dagbladet kjenner til at spørsmålet om hvordan SV skal forholde seg til en Ap-ledet regjering der KrF inngår, var tema da partiets landsstyre var samlet for to helger siden.

- Da var situasjonen mer hypotetisk enn nå, men vårt syn er klart: Vi vil felle dagens regjering, sier SV-leder Audun Lysbakken til Dagbladet.

Han sier det ville være underlig om SV ikke blir invitert til forhandlingsbordet dersom KrF skulle vende seg mot Ap og Sp.

- Men vi kan ikke tvinge det fram. Uansett hva som skjer kan jeg love velgerne våre at vi skal jobbe for en mer rettferdig fordeling og en bedre miljøpolitikk, sier han.