SV vil snu reglene for organdonasjon

Nestleder Bård Vegar Solhjell støtter forslag om anti-organdonorkort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet.no): Nestleder i SV Bård Vegar Solhjell vil snu systemet for organdonasjon, slik at man automatisk samtykker til å donere med mindre man registrerer seg som negativ til ordningen.

- Regelen bør være at organene dine kan transplanteres, og at du må reservere deg mot det hvis du ikke vil. Avgjørelsen må settes til deg selv før du dør, sier Solhjell til VG.

Nestlederen i regjeringspartiet støtter dermed opp om forsker Iver B. Neumann og tidligere kreftpasient og politiker Bengt Eidem som onsdag gikk ut med ønske om nye regler for organdonasjon.

– Poenget er at de fleste ikke vil tenke på dette, bortsett fra dem som vil reservere seg mot donasjon. Regelen vil være at organer går til felleskassa, sier Neumann til Dagbladet.no.

Donormangel

Solhjell forteller at det er stor mangel på donorer i den vestlige verden, og at 40 mennesker døde i kø i fjor.

- Verken donorkort som vi har i Norge, eller et sentralt register som de har i andre land, har skaffet nok donorer. Jeg tror stille samtykke vil gjør at vi får flere donorer og dermed redder liv, sier Solhjell.

I dag er det i praksis familien som avgjør om transplantasjon av organer fra avdød person kan skje, og ifølge Stiftelsen organdonasjon blir resultatet da gjerne at de sier nei til donasjon fordi de ikke har diskutert tema med avdøde.

<b>STØTTER FORSLAG:</b> SVs nestleder Bård Vegard Solhjell ønsker å reversere ordingen med organdonasjon, så en må reservere seg mot å donere. Foto: Jacques Hvistendahl
STØTTER FORSLAG: SVs nestleder Bård Vegard Solhjell ønsker å reversere ordingen med organdonasjon, så en må reservere seg mot å donere. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Selv om loven åpner for muligheter til å benytte organer til transplantasjoner uten at det foreligger tillatelse fra avdøde eller pårørende, skjer dette ifølge stiftelsen aldri i Norge. Men stiftelsen støtter ikke forslaget om å reversere ordningen.

- Desperat

Tidligere denne uken gikk Storbritannias øverste myndighetsprson for medisinsk rådgivning, Sir Liam Donaldson, ut med samme type forslag for å få bukt med organmangelen.

- Et desperat innspill, sa Hege Lundin Kuhle fra Stiftelsen organdonasjon da, og mente at denne reverseringen av dagens ordning ikke er løsningen på problemet.

– De gangene det blir nei til organdonasjon fra pårørende, er det fordi de ikke har snakket om donasjon. Vi vil at flere skal snakke om dette med sine nærmeste. Vi ser at folk generelt er positive til organdonasjon, men få møter spørsmålet, sa hun til Dagbladet.no tirsdag.

I Norge kan man ifølge NTB donere syv organer: hjerte, to lunger, to nyrer, lever og bukspyttkjertel.

NYE REGLER: Solhjell stiller seg bak tidligere forslag om å snu ordningen.
VIL GJØRE AT ALLE AUTOMATISK ER ORGANDONORER: Forsker Iver B. Neumann sto selv i kø for å få ny nyre.
ØNSKER NYE REGLER: Tidligere kreftpasient Bengt Eidem har også tatt til orde for nye regler for organdonasjon.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer