SV vil stanse nettpoker

Vil hindre deg i å sende penger til nettsteder som tilbyr kort- og oddsspill.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Sosialistisk Venstreparti er bekymret over det økende antall nordmenn som spiller på nett, og da særlig pokerspill og oddstipping.

SV mener løsningen for å begrense dette markedet er å forby norske kredittinstitusjoner å foreta pengetransaksjoner, både med kredit- og debitkort til utenlandske spillselskaper.

- Noen lignende systemer er allerede på plass i andre land, hevder SVs kulturpolitiske talsmann, Magnar Lund Bergo overfor Dagbladet.no.

Nå ber han regjeringen utrede muligheten for et slikt transaksjonsforbud i Norge.

Forbud mot debetspill

Også Lotteritilsynet liker en slik forbudstanke. De har hatt samtaler med Kredittilsynet om saken, som har undersøkt om dagens lovverk åpner for et slikt transaksjonsforbud.

- Vil dere ha forbud mot bruk av debetkort også, altså penger fra din egen bankonto?

- Ja, det er synet her på huset, sier seniorrådgiver Bård Eikeset i Lotteritilsynet til Dagbladet.no.

For noen uker siden sperret norske banker kundenes muligheter til å spille på kreditt i utlandet, men det har ikke blitt færre spillkunder for det.

- Våre kunder som brukte kredittkort har bare byttet det ut med Visa-kortet sitt. Dermed overfører de penger direkte fra kontoen sin i stedet, sier daglig leder Bent Svele for Ladbrokes i Norge.

- Akkurat derfor må alle type transaksjoner til utenlandske spillselskaper forbys fra Norge, også debetkorttransaksjoner, sier Magnar Lund Bergo.

Tviler på lovligheten

Når du spiller med et Visa-kort på nettet hos en utenlandsk bookmaker, så overføres penger dine først til en bestemt konto i Norges Bank. Deretter sendes pengene videre til spillselskapet. Det er i dette leddet SV ønsker å korke pengestrømmen.

- At SV ønsker en slik fremtid overrasker meg ikke. Men de kan ikke mene at de skal bestemme hvordan folk skal bruke pengene sine. Folk kan handle porno over internett. Det er tydeligvis greit, men å vedde om Start eller Vålerenga vinner en fotballkamp, det vil de stanse, sier Svele.

Han mener det ikke er mulig å forby transaksjoner med debetkort til utlandet.

- Det bryter med alle prinsipper om fri flyt av varer og tjenester, sier Svele.

Penger via utlandet

SV har ikke programfestet et transaksjonsforbud, men saken er diskutert i SVs stortingsgruppe og Lund Bergo har støtte i gruppen.

- Om et forbud kommer, vil ikke bare folk skaffe seg et kredittkort i en utenlandsk bank og slik omgå reglene?

- Jo, det kan hende. Men, det er mer tungvint og vil virke begrensende, blant annet på rekrutteringen av nye kunder. Jeg ser ingen grunn til at vi skal gjøre det lettere enn nødvendig å la folk spille hos utenlandske spillselskaper, sier Bergo.

Han ser heller ingen grunn til at Norsk Tipping og Rikstoto skal la folk få spille over internett eller mobil, en tjeneste som nylig er lansert.

- Hadde det vært opp til meg, så skal ingen få tilby spill over internett i Norge. De private spillselskapene bidrar ikke med noe tilbake til samfunnet. Eierne stikker av med hele profitten og legger igjen alle problemene i Norge, sier Lund Bergo, og sikter til alle som sliter økonomisk og sosialt på grunn av spill.

KRITISK TIL SPILL.</B> Magnar Lund Bergo fra SV vil ha så mange begrensinger på spill som mulig, og private må ikke få slippe til.