VIL FJERNE SKATTEFRITAK: 
Heikki Holmås, SV,  under lunsjpausen i NHOs årskonferanse i Operaen i Oslo onsdag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
VIL FJERNE SKATTEFRITAK: Heikki Holmås, SV, under lunsjpausen i NHOs årskonferanse i Operaen i Oslo onsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIXVis mer

SV vil stoppe Israel-fradrag

Skattefradrag for gaver som støtter bosettere på Vestbredden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SVs finanspolitiske talsmann Heikki Holmås vil stoppe skattefradrag for gaver som støtter bosettere på Vestbredden.

Kristne organisasjoner i Norge samler årlig inn flere titalls millioner kroner til støtte for Israel. Enkelte av disse organisasjonene gir alt eller mye av pengene til jødiske bosetninger på Vestbredden.

- Det kan ikke være slik at den norske staten gir skattefradrag for å støtte den ulovlige okkupasjonen av Vestbredden, sier Holmås til Dagens Næringsliv.

Organisasjonene står på Skatteetatens liste over frivillige organisasjoner hvor gaver gir rett til skattefradrag for støtte opp til 12.000 kroner.

- Vi kan ikke ha skattefradrag for å støtte dem som «ulovlig» røver landet fra palestinerne. Hele Stortinget har vært opptatt av å hindre at penger fra Norge finansierer kriminalitet i utlandet. Når vi vet hvordan enkelte bosetter oppfører seg og at de annekterer andres land, kan vi definitivt slå fast at det de driver med er kriminelt i henhold til folkeretten, sier Holmås.

Daglig leder John Skåland ved Karmel-instituttet i Moi i Rogaland, forteller at hans organisasjon i fjor samlet inn rundt 700.000 kroner.

- Rundt 60 prosent av pengene går til ulike prosjekter i det som kalles Vestbredden, men som egentlig heter Samaria. Pengene går i hovedsak til boliger, men også til asfalt og annen infrastruktur i ulike bosetninger. Slik vi ser det, er dette landet gitt jødene av Gud. Dette er ingen okkupasjon. Bosetterne har rett til å bo der, sier Skåland.

SV forsøkte for allerede for to år siden å fjerne skattefradraget til Israel-organisasjonene, men fikk ikke flertall i regjeringen for det.

- SV er prinsipielt imot skattefradrag for gaver til organisasjoner. Denne saken illustrerer godt hvorfor, sier statssekretær Roger Schjerva i Finansdepartementet.

(NTB)