Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

SV villige til å gjøre alt for å felle regjeringen: Bryter rødgrønn garanti, frir til KrF og MDG

Alt, bortsett fra å kalle det et brudd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mange tolker det som et brudd når Lysbakken sier han ikke vil være garantist for en rødgrønn regjering. Lysbakken sier derimot han bare vil «gå til valg på en annen måte».

- Vi kommer ikke til å gå til valg på en avtale med Arbeiderpartiet og Senterpartiet, men på en avtale med velgerne, sa SV-leder Audun Lysbakken i talen til partiets landsstyre fredag.

Den klare beskjeden ble utdypet på følgende måte:

- I tre valg på rad har vi gått til valg på å sitte i regjering med to bestemte partier. SV har vært garantisten for en rødgrønn regjering. I det kommende valget skal vi gå til valg på noen soleklare politiske krav, og la regjeringsforpliktelsene komme i andre rekke, lyder beskjeden fra SV-lederen.

- Brudd? Lysbakken understreket at politikk er viktigere enn posisjoner og at flere samarbeidsformer med en ny regjering kan være aktuelt. De kan gå inn i en ny regjering, de kan ha et formelt samarbeid og de kan være i opposisjon.

Selv om det ikke et formelt rødgrønt samarbeid i dag, var det et sterkt signal fra lederen for et parti som ved de tre foregående valgene har gått til valg på å sitte i regjering med Ap.

Konklusjonen fra mange er at SV brøyt med det rødgrønne samarbeidet. NTB meldte det umiddelbart, noe også Dagbladet gjorde. VG omtalte det etterhvert som at SV «forlater rødgrønt samarbeid», og i Aftenposten «vinker SV farvel» til det rødgrønne samarbeidet.

- Ny form for samarbeid Men etterhvert ønsket SV å korrigere tolkingen til brorparten av norske medier. De mener nemlig at dette ikke innebærer et brudd, eller at de forlater et samarbeid. Så hva var det SV egentlig forsøkte å kommunisere?

- Det er en ny form for samarbeid på sentrum/venstresiden. Vi går til valg på en annen måte enn i 2005, 2009 og 2013. Vi skal være en garantist for å felle den blå regjeringen, men det er ulike måter vi kan samarbeide etterpå, sier Audun Lysbakken til Dagbladet.

- Hva er den mest presise tolkningen da?

- Det er at vi skal sette politikken først. I dag er det ikke et formalisert samarbeid, så da bryter vi heller ikke det samarbeidet, men vi foreslår nye premisser.

- Men for mange av velgerne så oppleves det vel som at dere har et uformelt samarbeid?

- Det gjør det sikkert, men mange vil nå ha et tydelig SV som også tør å si fra når vi står for noe annet enn Ap, som for eksempel i flyktningpolitikken.

- Må snu, men ikke forandre seg - Det skal store endringer til i Ap for at dere skal samarbeide med dem?

- Vi krever ikke at de skal forandre seg, vi må fokusere på det vi skal få gjennomslag på.

- Men du sa i talen at du håper Ap skal snu?

- Vi ber dem snu, og vi er tydelige på at er kritiske til en del valg Ap har tatt i flyktningpolitikken denne vinteren.

- Er dette vel så mye en beskjed til SV internt som eksternt til Stortinget og velgere?

- Dette er en strategi for å sikre mest mulig gjennomslag for saker velgerne er opptatt av. Vi kommer ikke til å låse oss til noe form for samarbeid før vi er sikre på at vi får noe igjen. Vi må ha et reelt skifte i miljø- og fordelingspolitikken.

- Dette er også en klar garanti for å samarbeide om det som er aller viktigst, nemlig fjerne den sittende regjeringen. Vi er åpen for å samarbeide med flere partier. Det gjelder KrF hvis de bestemmer seg for å skifte side, og MDG.

- På sidelinja Ifølge SV er altså dette ikke et brudd, men KrFs Knut Arild Hareide mener i alle fall at det er nok bevegelse i Lysbakkens tale til at SV nå har stilt seg på sidelinja.

- Jeg registrerer at også når det gjelder regjeringsalternativer stiller SV seg nå på sidelinjen. Det er selvsagt deres fulle rett og deres valg. Den samme strategien har de fulgt også i møte med flyktningsituasjonen, sier Hareide til NTB.