Svær og stinkende

SOLA (Dagbladet): Hvalen ligger død på Sola-stranda, og snart blir den en fryktelig stinkbombe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi skal få den bort, men vet ikke helt hvor vi skal gjøre av kolossen på 20 tonn, sier Sola-ordfører Håkon Rege (H) til Dagbladet.

En entreprenør er hyret inn for å trekke spermhvalen opp fra sanden. Den skal legges på ei tralle og fraktes videre et eller annet sted.

20 tonn

Men vinsjen røyk ved første forsøk, og kommuneledelsen har måttet tenke på alternative løsninger.

- Det er veldig vanskelig å rokke 20 tonn i mjuk sand. Kanskje må vi bygge en ny vei helt til sjøkanten og løfte den bort med heisekran. Eller den kan bli slaktet på stedet, filosoferer ordfører Rege.

Ordføreren har ikke tenkt på stort annet enn hvalen det siste døgnet, nattesøvn ble det heller ikke. Kommunen gir seg sjøl ett døgn på å fjerne hvalen.

Politivakt

Operasjonen vil koste noen hundre tusen kroner. Og ennå vet ikke kommunen hvor det døde dyret skal transporteres.

- Først må vi få den opp til veien, så får vi tenke på veien videre. Den vil lukte i to måneder, sier ekspertene. Et eller annet sted må den vel kunne graves ned, mener Sola-ordføreren.

Mange forskere har meldt seg for å granske spermhvalen. De vil ta prøver av tenner, mageinnhold, kjønnsorganer, spekklag og mye annet rart.

- Forskerne får komme i andre rekke, nå må vi få den bort, sier ordfører Håkon Rege bestemt.

I går ble kadaveret voktet av politifolk, og veien ble sperret. Skuelystne gikk omveier for å se på giganten, men ingen får lov til å komme helt bort til dyret.

DØD KOLOSS: Svære maskiner er leid inn for å prøve å fjerne den døde spermhvalen som ligger på badestranda på Sola.