- Svært alvorlig hvis norske borgere kartlegges ulovlig

Audun Lysbakken (SV) krever overvåkingskommisjon.

VIL HA KOMMISJON: SV-leder Audun Lysbakken synes det er svært alvorlig hvis norske borgere kartlegges ulovlig. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
VIL HA KOMMISJON: SV-leder Audun Lysbakken synes det er svært alvorlig hvis norske borgere kartlegges ulovlig. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Debatt klokka 10: Journalist Kjetil Stormark, advokat Jon Wessel-Aas og Dagbladet-redaktør John Arne Markussen diskuterer E-avsløringen i Valgboden

(Dagbladet): - Det er svært alvorlig hvis det foregår ulovlig kartlegging av norske borgere, sier SV-leder Audun Lysbakken til NRK.

Dagbladet og NRK forteller i dag om det Etterretningstjenestens såkalte fagarkiv som skal ha lagret sensitiv persondata om 400 norske samfunnstopper og mange av deres familiemedlemmer.

Tirsdag slo Stortingets kontrollorgan for de hemmelige tjenestene, EOS-utvalget, til mot tjenestens hemmelige lokaler i Havnelageret i Oslo.

Lysbakken understreker at det er for tidlig å konkludere om det hemmelige arkivet.

- Jeg har ikke noe grunnlag for å konkludere om hva dette er, men imøteser EOS-utvalgets undersøkelse. Det er veldig positivt at vi har et EOS-utvalg som er i stand til å ta tak i og undersøke denne typen påstander, sier SV-lederen til NRK.

I Dagbladet i går tok Lysbakken til orde for en ny overvåkingskommisjon etter at Dagbladet i helga skrev om at stadig flere arbeidsgivere bruker satellitter, bærbare dataenheter, kameraer og GPS-er for å følge med på sine ansatte, kan få alvorlige konsekvenser for den enkelte.

Dagens saker i NRK og Dagbladet bare forsterker Lysbakkens ide om en kommisjon for de hemmelige tjenestene, på linje med Lund-kommisjonen på midten av 90-tallet.

- Det som er helt klart med denne saken og en rekke andre saker, er at det er behov for en debatt om overvåking i det norske samfunnet, sier Lysbakken.