- Svært alvorlig, men foreldet

Ikke Furuholmens skyld at helerisaken har versert så lenge. Derfor slipper han med advarsel.

 - SVÆRT ALVORLIG:  Advokat Christian Bruusgaard er leder for Tilsynsrådet for advokatvirksomhet, som i dag lot advokat Morten Furuholmen slippe med en advarsel for Toska-saken. ARKIVFOTO: AGNETE BRUN/DAGBLADET.
- SVÆRT ALVORLIG: Advokat Christian Bruusgaard er leder for Tilsynsrådet for advokatvirksomhet, som i dag lot advokat Morten Furuholmen slippe med en advarsel for Toska-saken. ARKIVFOTO: AGNETE BRUN/DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Ja, vi hadde innstilt på at Morten Furuholmen burde ha mistet advokatbevillingen dersom saken han er dømt for hadde vært av nyere dato, svarer advokat Christian Bruusgaard på Dagbladets spørsmål om hvor stor rolle «foreldelse» har spilt i vurderingen av Furuholmens advokatpapirer.

Bruusgaard er leder for Tilsynsrådet for advokatvirksomhet, som i dag har konkludert med at Furuholmen slipper med en advarsel for å blitt dømt for heleri i forbindelse pengeinnkreving for NOKAS-dømte David Toska.

Han understreker at forholdet som Furuholmen er dømt for i lagmannsretten er «svært alvorlig».

- Lang tid ikke hans skyld - Den preventive virkningen av en eksklusjon ville ha vært svært liten fordi saken ble kjent allerede i 2005 og dommen først kom i 2010. I denne perioden har Furuholmen praktisert som advokat, og vi kan ikke se at det er hans skyld at det har tatt så lang tid å bringe saken fram til doms, sier Bruusgaard til Dagbladet.

- Høyt profilert «Særlig for en høyt profilert forsvarer må det stilles helt spesielle krav om aktsomhet når man påtar seg å bistå personer fra de miljøer det her er tale om. Når det foreligger straffbar bistand som i utgangspunktet skulle føre til ubetinget, er dette brudd på bestemmelsene for advokaters virksomhet som er vesentlig mer graverende enn de som følger av advokatetiske normer», skriver tilsynsrådet i sin vurdering i dag.

Her kan du lese hele vurderingen.

FÅR ADVARSEL: Advokat Morten Furuholmen. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix
FÅR ADVARSEL: Advokat Morten Furuholmen. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix Vis mer

Tilsynsrådet har ikke noen formulert foreldelsesfrist, det vurderes etter skjønn, ifølge rådsleder Christian Bruusgaard.

Tilsynsrådet innstiller overfor den offentlig oppnevnte Advokatbevillingsnemnda, som tar avgjørelsen i saker der rådet innstiller på at bevillinger bør trekkes tilbake.

16 i fjor I fjor inndro nemnda i alt 16 bevillinger for mer eller mindre alvorlige forhold for for ulike tidsrom. Nemnda ga seks advarsler i fjor og endel irettesettelser.

Storparten av Tilsynsrådet innstillinger ble fulgt i 2010. 

Advokat Morten Furuholmen har ikke besvart Dagbladets henvendelse i ettermiddag.

 PROFILERT:  Advokat Morten Furuholmen sammen med sin klient David Toska under NOKAS.-ankesaken i Gulating lagmannsrett.
FOTO: ALF OVE HANSEN / SCANPIX .
PROFILERT: Advokat Morten Furuholmen sammen med sin klient David Toska under NOKAS.-ankesaken i Gulating lagmannsrett. FOTO: ALF OVE HANSEN / SCANPIX . Vis mer

Men hans advokat Johan Chr. Elden har allerede sagt at advarselen blir aksepert selv om han og Furuholmen ikke er enige i Tilsynsrådets vurdering.

 PROFILERT:  Advokat Morten Furuholmen på jobb i rettssalen i Kisangani i Kongo med sine klienter Tjostolv Moland og Joshua French. FOTO: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET.
PROFILERT: Advokat Morten Furuholmen på jobb i rettssalen i Kisangani i Kongo med sine klienter Tjostolv Moland og Joshua French. FOTO: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET. Vis mer