- Svært alvorlig og farlig

Demonstranter har dyttet barrikadene utenfor Capitol Hill over ende, og tatt seg inn i bygningen. - Trump har hisset fram dette, sier USA-forsker.

Publisert
Sist oppdatert

- Det er helt surrealistisk, sier USA-kommentator og førsteamanuensis i rettsvitenskap ved UiO, Sofie Høgestøl til Dagbladet.

Utenfor Capitol Hill har i kveld hundrevis av mennesker brutt barrikadene utenfor bygget. Flere skal ha dyttet barrikadene over ende, ifølge Washington Post, og vaktene skal ikke ha klart å stå imot.

- Jeg bodde ti minutter derfra da jeg bodde i Washington DC, og jeg trodde aldri jeg skulle se slike bilder av en gjeng demonstranter som prøver å bryte seg inn i Kongressen for å forsøke å stanse et demokratisk avgjort valg, sier Høgestøl.

INNE: Demonstranter har tatt seg inn i Capitol Hill. Samtidig meldes det at Kongressen har tatt en pause av hensyn til sikkerheten. Foto: Saul LOEB / AFP / NTB
INNE: Demonstranter har tatt seg inn i Capitol Hill. Samtidig meldes det at Kongressen har tatt en pause av hensyn til sikkerheten. Foto: Saul LOEB / AFP / NTB Vis mer

- Anarki

Inne i Capitol Hill skal Kongressen i kveld formelt godkjenne Joe Biden som USAs neste president.

Litt over klokka 20.00 norsk tid melder CNN at Captiol Hill har gått i lockdown på grunn av situasjonen.

Et bilde tatt inne i Kongressen viser en benk som er dyttet foran døren og minst fem polititjenestepersoner som har trukket våpen. De sikter mot noen eller noe på andre siden av døren.

Demonstranter som har tatt seg inn i Kongress-bygningen, har slått og banket mot døren inn til Representantenes hus, melder CNN. Politiet ber folkevalgte om å ta på seg gassmaske fordi det er tåregass i bygningen.

- Det er anarki. En pro-Trump-mobb saboterer en fredelig, konstitusjonell maktoverføring. Vi har aldri sett scener som dette før. Dette er scener vi bare ellers ser fra autokratier, sier USA-forsker Hilmar Mjelde ved Norce forskningssenter til Dagbladet.

BEVÆPNET: Politi har trukket våpen ved inngangen til Representantenes hus, melder CNN. De sikter på en person som forsøker å nå frontdøren. Foto: Drew Angerer/Getty Images/AFP/NTB
BEVÆPNET: Politi har trukket våpen ved inngangen til Representantenes hus, melder CNN. De sikter på en person som forsøker å nå frontdøren. Foto: Drew Angerer/Getty Images/AFP/NTB Vis mer

- Trump har hisset fram dette, sier Mjelde som mener det som skjer en stor politisk krise for USA.

- Demokratiet er ikke bare under retorisk angrep, men nå også under fysisk angrep, fortsetter han.

Det er fullt kaos utenfor Capitol Hill, der hundrevis av mennesker har brutt barrikadene og marsjerer mot bygget. Vis mer

Sint mobb

Ifølge Mjelde har Trump-tilhengere blitt en sint mobb som prøver å stoppe Biden i å bli president.

- De agerer ut fra Trumps fabrikkerte påstand om valgjuks, som altså en ren fantasi. Dette er svært alvorlig og farlig situasjon. USAs politiske ledelse befinner seg inne i bygningen, sier Mjelde.

- Dette er lovløshet, sier han.

USA-EKSPERT: Himar Mjelde.
USA-EKSPERT: Himar Mjelde. Vis mer

Capitol Hill er en bygning med mye sikkerhet, understreker Høgestøl.

- Toppsenatorene er der, lederen av Representantenes hus er der - og visepresidenten. Det er klart det er sårbart, sier hun.

Visepresident Mike Pence har blitt eksportert ut fra kongressen, melder Bloomberg-journalist Jennifer Jacobs.

Det meldes nå at Kongressen har tatt en pause av hensyn til sikkerheten.

En kvinne er i kritisk tilstand etter å ha blitt skutt i brystet på Kongressens område, ifølge to anonyme kilder til CNN.

- Kuppforsøk

- Dette er de første konkrete etappene i et kuppforsøk. Det du ser utspille seg nå er, tror jeg, en bevisst del av president Trumps strategi for å torpedere overgangen til Biden. Nå får vi se om det stopper med forsøket, eller hvordan det tar i vei.

Det sier USA-ekspert Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier til Dagbladet.

- Når man ser hvor elendig vakthold det har vært rundt Kongressen, kan man lure på hvor seriøst ordensmaktene i USA har tatt potensialet for dette. Jeg tror man i altfor lang tid har gått i en god tro på at dette vil løse seg på en vanlig måte.

Nå gjenstår det å se om politiet lykkes i å gjenopprette ro og orden, mener han.

- Dette er uansett ikke tilfeldig. Presidenten har invitert til demonstrasjoner. Han har oppildnet, både på Twitter og gjennom en tale i dag, og fyret opp temperaturen - godt hjulpet av Ted Cruz og et par andre i Kongressen, som må dele en god del av ansvaret for det vi nå er vitne til.

- Helt uhørt

Dersom situasjonen tilspisser seg, og det oppstår mer vold, kan det ikke utelukkes at Trump til ta i bruk opprørslover og militærmakt «som et middel for å holde seg selv ved makten», mener Melby.

- Tanken må være å få omgjort valgresultatet, og i verste fall, hvis han ikke klarer det, skape en situasjon som gjør at man ikke får en normal overgang fra en administrasjon til en annen, og at han med fysiske maktmidler sørger for å bli sittende som president.

Melby understreker at han ikke tror en slik plan vil lykkes.

- Men det virker ikke som systemet i USA er forberedt på at de kan ha en president som faktisk tenker i de baner. Det er helt uhørt, så jeg skjønner at de ikke har tatt det innover seg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer