REAGERER:  Svært alvorlig sier utenriksminister Børge Brede om nyheten om at rettssaken mot Joshua French starter 7. januar. Foto: Anita Arntzen
REAGERER: Svært alvorlig sier utenriksminister Børge Brede om nyheten om at rettssaken mot Joshua French starter 7. januar. Foto: Anita ArntzenVis mer

- Svært alvorlig utvikling for Joshua French

Utenriksminister Børge Brende (H) reagerer på at Joshua French må for retten i januar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksminister Børge Brende (H) sier situasjonen er svært alvorlig for Joshua French etter nyheten om at det blir en rettssak mot ham etter Tjostolv Molands død i august.

Advokat Hans Marius Graasvold bekrefter mandag overfor NTB at en rettssak mot French er berammet til 7. januar. Arbeidet med å finne en ny kongolesisk strafferettsadvokat er i gang.

- Vi behøver en god advokat som også evner å stå imot det presset som det vil bli lokalt knyttet til en slik sak, sier advokaten.

Over nyttår vil Graasvold selv reise til Kongo for å bistå French i forberedelsene til rettssaken som vil skje i regi av den militære straffedomstolen i Kinshasa. En rettssak vil av praktiske årsaker trolig bli avholdt inne i Ndolo-fengselet hvor French allerede soner i dag.

- Uforstående Utenriksminister Børge Brende sier i et intervju med TV 2 mandag at saken til French har tatt en ny og svært alvorlig vending etter at det nå blir en ny rettssak mot den allerede dødsdømte norske 31-åringen.

- Det virker som om rettssaken nå skal igangsettes med basis i en tiltale som vi stiller oss helt uforstående til, sier Brende.

Kongolesiske etterforskere erklærte seg enige med de utsendte Kripos-etterforskerne i Kongo som konkluderte med at det ikke lå noe kriminelt bak dødsfallet til Tjostolv Moland i august. Likevel har den militære påtalemyndigheten i Kinshasa valgt å tiltale French for å ha dopet ned og med overlegg ha drept sin beste venn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politisk ledelse I forrige uke forsøkte spesialutsending Kai Eide å skape en dialog med kongolesiske myndigheter, blant annet også med tanke på å unngå enda en rettssak, men har tydeligvis ikke blitt hørt. Eide møtte blant annet landets forsvarsminister, justisministeren, viseutenriksministeren og stabssjefene til både president Joseph Kabila og statsminister Matata Ponyo.

Før han reiste fra landet fredag, sa Eide at møtene ikke hadde resultert i noe konkret og at arbeidet med å få French ut av militærfengselet i Kinshasa kan bli langvarig. Flere alternativer skal ha blitt diskutert, blant soningsoverføring til Norge.

- Det finnes ingen trylleformel her, sa Eide før han forlot Kongo.

I første omgang må nå i stedet alle kreftene settes inn på et godt forsvar av French.

(NTB)