ALVORLIG: Statsminister Jens Stoltenberg måtte kommentere sexanklagene mot Vågå-ordfører Rune Øygard under Aps landsstyremøte i dag. Foto: Håkon Eikesdal.
ALVORLIG: Statsminister Jens Stoltenberg måtte kommentere sexanklagene mot Vågå-ordfører Rune Øygard under Aps landsstyremøte i dag. Foto: Håkon Eikesdal.Vis mer

- Svært alvorlige anklager

Jens Stoltenberg spiste middag med overgrepssiktet ordfører på vei til jakt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dette er en svært alvorlig siktelse med veldig alvorlige anklager. Det viktigste nå er at saken blir ryddig håndtert av politi- og rettsvesen, sa statsminister Jens Stoltenberg i en pause i landsstyremøtet i dag.

Vågå-ordfører Rune Øygard er siktet for sexovergrep mot ei mindreårig jente.

Partivenn Stoltenberg spiste middag sammen med den overgrepssiktede Vågå-ordføreren Rune Øygard lørdag for halvannen uke siden.

Dagen før jenta anmeldte Øygard for overgrep - og to dager før politiet tok ut siktelse.

Den overgrepssiktede ordføreren har styrt Vågå-kommune i mange år og er en kjent størrelse i Arbeiderpartiet. I 2009 utfordret Aftenposten Stoltenberg til å beskrive sine største forbilder. Stoltenberg trakk fram Øygard og Nelson Mandela.

«Rune er en ordfører som klarer å spre optimisme i en utkantkommune. Han er et symbol på kommunepolitikeren som ikke gir opp, som må gjøre tøffe valg og som jeg har stor respekt for, sier Stoltenberg. I 2007 fikk Arbeiderpartiet 75 prosent av stemmene i Vågå. Både Rune og Nelson Mandela er faktisk enda større optimister enn jeg selv. Rune er visjonær, setter seg store mål, og får det til», sa Stoltenberg til Øygard da. 

På spørsmål om Stoltenberg regner ordføreren som venn, svarer han i dag:

- Han er en partifelle som jeg har kjent i mange år. Han har vært ordfører i mange år og vunnet mange valg for Ap. Men dette er snakk om lovbrudd, og da er det en politisak, sier Stoltenberg til Dagbladet.

Politisak På spørsmål om saken er en partisak, svarer Stoltenberg:

- Det er en politisak.

- Frykter du forhåndsdømming?

- Jeg vil ikke spekulere noe i innholdet i saken. Jeg er opptatt av at politiet nå får gjøre jobben sin, sier Stoltenberg.

Ryddig Stoltenberg sier han ikke har hatt kontakt med ordføreren etter siktelsen, og understreker at det er viktig at partiet nå håndterer saken ryddig.

- Men det viktigste nå er at politiet etterforsker saken og finner ut hva som har skjedd, slik det er i et rettssamfunn, sier Stoltenberg.

Krisemøte Ap-ledelsen ble kjent med overgrepsanklagene mot Øygard tirsdag for en uke siden. Han tok selv kontakt med partisekretær Raymond Johansen.

Men pressemeldingen fra kommunen med offentliggjøring av navnet kom først i ettermiddag, midt under Stoltenbergs tale om valgseieren og faren for økonomisk krise.

Etter talen møttes partiledelsen til et kvarters krisemøte før de møtte pressen. Partisekretær Raymond Johansen sier Øygard tok kontakt med ham tirsdag for en uke siden og fortalte om siktelsen.

- Det er en alvorlig siktelse, som jeg tok til etterretning. Jeg ga samtidig råd til Øygard om å ta permisjon, sier Johansen.

Øygård, som ble gjenvalgt som ordfører, er nå sykemeldt.

SIKTET: Vågå-ordfører Rune Øygard er siktet for sexovergrep mot ei mindreårig jente. Foto: ESPEN RØST
SIKTET: Vågå-ordfører Rune Øygard er siktet for sexovergrep mot ei mindreårig jente. Foto: ESPEN RØST Vis mer