Tre av ti har fordommer mot muslimer - en av ti støtter vold

- Svært bekymret for nordmenns holdninger

Barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) er bekymret over økende muslimfiendtlighet i Norge og vilje til bruk av vold.

REAGERER: Barne- og likestillingsminister Solveig Horne på sitt kontor i departementsbygget i Akersgata. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
REAGERER: Barne- og likestillingsminister Solveig Horne på sitt kontor i departementsbygget i Akersgata. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg er svært glad for nedgangen i negative holdninger til jøder. Samtidig er det svært bekymringsfullt at det er så utbredt med negative holdninger til muslimer. Det er overraskende, sier barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) til Dagbladet.

En undersøkelse utført av Holocaust-senteret viser at holdningene til jøder er mer positive enn før, mens så mange som 34,1 prosent av nordmenn har utpregede fordommer mot muslimer. Nesten halvparten mener at muslimer selv har mye av skylden for økende muslimhets. Ti prosent mener at trakassering og vold mot muslimer kan forsvares, på grunn av nylige terrorangrep. Horne er særlig bekymret over det siste.

- Det at så mange som ti prosent av befolkningen mener at trakassering og vold mot muslimer kan forsvares, er helt uakseptabelt, sier Solveig Horne.

- Frykter du også mer vold?

- Ja, det vil alltid være en fare for det, men her har vi for lite kunnskap ennå. Vi ser jo i dag, ikke i Norge, men i andre land, at vold og trakassering mot jøder og muslimer øker, sier barne- og likestillingsministeren.

- Frp har en innvandringsminister som ofte blir anklaget for å være polariserende i debatten om islam og innvandring. Hvilket ansvar mener du at hun og Frp har for at stemningen er som den er?

- Alle politikere, enten vi er på Stortinget eller i regjering, har et ansvar for hvordan vi uttrykker oss. Vi er rollemodeller. Samtidig er jeg opptatt av å skille sak og person. Jeg vil ikke kommentere Sylvi Listhaugs uttalelser, men vi har alle ulike måter å uttrykke oss på. Jeg ville valgt andre måter. Men jeg er ikke enig med dem som sier at Frps politikk har skyld i disse tallene. Den politikken innvandringsministeren fører, er regjeringens politikk.

På bakgrunn av den nye rapporten, vil Horne kalle sammen fem av regjeringens berørte departementer til et møte.

- Dette er ny og nyttig kunnskap. Jeg kommer til å invitere kommunaldepartementet, justisdepartementet, kunnskapsdepartementet og utenriksdepartementet til en gjennomgang for å se på hvordan vi skal følge opp dette, sier Horne.

- Mener du at det haster?

- Hatkriminalitet er et arbeid som må tas på alvor. Hatkriminalitet skal prioriteres i alle politidistrikter og de siste årene har det kommet flere domfellelser. Vi har en handlingsplan mot antisemittisme og en strategi mot hatytringer, og vi ser at disse virker.

- Når dere nå vet hvordan holdningene er, trengs det forskning på hvorfor de er slik?

- Forskning er alltid viktig hvis vi skal utvikle politikk på et område.