Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Svært dårlige» Kosovo-samtaler i Beograd

USAs spesialutsending Richard Holbrooke og Jugoslavias president Slobodan Milosevic avsluttet samtalen i dag under fire øyne i Beograd. De to forsøkte nok en gang å bli enige om en løsning på Kosovo-krisen, men samtalene gikk ifølge en informert kilde «svært dårlig».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siste akt for Milosevic

- Det går svært langsomt og ikke på noen måte bra, sa en observatør som står den jugoslaviske regjeringen nær. Holbrooke og Milosevic hadde da sittet sammen i tre timer, før de gikk fra hverandre for å spise lunsj. Det var uklart om de ville komme sammen igjen på ettermiddagen.

Samtidig ble det meldt om nye kamper i Kosovo, der serbiske styrker støtte sammen med kosovoalbansk gerilja for fjerde dag på rad. En EU-talsmann sa at samtalene mellom Holbrooke og Milosevic var «siste sjanse» til å unngå åpen krig i regionen.

Uendret

Da de to gikk fra hverandre natten før, etter et fire timer langt møte, sa Holbrooke at Milosevic ikke har endret standpunkt i synet på konflikten i Kosovo-provinsen.

Milosevic etterlyste etter nattens møte «virkelige» forhandlinger, uten å kommentere mandagens samtaler direkte. Milosevic gjorde det klart at han ikke vil godta Paris-avtalen slik den nå foreligger, og ikke akter å bøye seg for press utenfra.

Tyskland gjentok i dag på vegne av EU sin innstendige oppfordring om at Milosevic må godta avtalen. Forbundsdagens Balkan-ekspert Hans Koschnik advarte om fare for et folkemord i Kosovo, og sa at enhver annen løsning vil være bedre enn åpen krig.

Serbisk krisemøte

Samtidig som Hoolbrooke og Milosevic gjenopptok sine samtaler, kom den serbiske nasjonalforsamling sammen til krisemøte for å drøfte situasjonen. Parlamentarikerne skulle i første rekke ta stilling til de serbiske forhandlernes rapport fra Kosovo-forhandlingene i Frankrike.

I går formiddag var det ikke på det rene om disse drøftingene ville munne ut i en votering. En slik votering ville i tilfelle dreie seg om hvorvidt nasjonalforsamlingen skulle godta eller avvise forhandlernes råd om å forkaste resultatet av fredsforhandlingene i Rambouillet og Paris.

De vestlige land har gjort det klart at hvis Milosevic ikke godtar forslaget til fredsavtale, risikerer han at NATO går til flyangrep mot mål i Jugoslavia. Flertallet i Serbias nasjonalforsamling er lojale mot Milosevic, og voteringen der ville dermed gi en pekepinn om hans holdning.

Kort frist

De vestlige land vil uten å nøle gå til militær aksjon, dersom Holbrookes nye fredsframstøt i Beograd slår feil, sa Frankrikes utenriksminister Hubert Vedrine i dag.

- Målet er så raskt som mulig å knekke serbernes evne til å drive undertrykkelse, sa Vedrine i et radiointervju i Paris.

Franske fly vil delta i eventuelle angrep, som utelukkende vil ramme militære mål, tilføyde utenriksministeren. Vedrine og hans britiske kollega Robin Cook ledet i fellesskap Kosovo-forhandlingene i Frankrike, som brøt sammen i forrige uke fordi serberne nektet å gå med på kosovoalbansk selvstyre.

Vedrine sa at humanitære hensyn gjør det absolutt nødvendig å få til en løsning på krisen i Kosovo nå. Tusenvis av sivile kosovoalbanere er de siste dagene drevet på flukt, etter at Serbiske styrker har trappet opp sine angrep mot UCK-geriljaen.

(NTB-AFP)