IKKE OPTIMISTISKE: Kystvaktas talskvinne Susan Todd og Skottlands førsteminister Alex Salmond sier det er små sjanser for å finne overlevende etter dagens helikopterstyrt. Her er de avbildet under en pressekonferanse i kveld. Foto: SCANPIX/REUTERS
IKKE OPTIMISTISKE: Kystvaktas talskvinne Susan Todd og Skottlands førsteminister Alex Salmond sier det er små sjanser for å finne overlevende etter dagens helikopterstyrt. Her er de avbildet under en pressekonferanse i kveld. Foto: SCANPIX/REUTERSVis mer

- Svært dårlige utsikter for å finne overlevende

De åtte savnede i helikopterstyrten er trolig døde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Myndighetene sier det er lite håp om at de finner overlevende etter helikopterstyrten i Nordsjøen i ettermiddag.

Åtte personer er funnet døde i vannet, mens åtte fortsatt er savnet. Ulykken, som innvolverte et Super Puma-helikopter, skjedde like før klokka to lokal tid.

- Vi er helt på den ekstreme grensa for overlevbarhet, selv om de brukte overlevelsesdrakter, sier en talskvinne Susan Todd i kystvakta under en pressekonferanse i 21.15-tiden i kveld.

Vanntemperaturen ble tidligere i ettermiddag satt til å være åtte grader.

Skottlands førsteminister Alex Salmond sier utsiktene «er svært dårlige», og han gir uttrykk for at dødstallet mest sannsynlig vil stige.

- Situasjonen er ektstremt dårlig. Dødstallene vil bli betydelige. Det er en stor tragedie, sier Salmond under pressekonferansen.

- Det kan se ut som om vi ser på den nest verste helikoptertragedien i historien, med tanke på antall døde, sier Salmond.

Trolig ikke været
Kystvakta opplyser at 15 skip for øyeblikket deltar i redningsaksjonen, cirka 50 kilometer utenfor byen Crimond i Aberdeenshire. Leteaksjonen, som flere norske skip er del av, vil pågå utover kvelden og på ubestemt tid.

• Følg redningsskipene direkte her.

- Selv den mest heroiske redningsinnsatsen kan ikke alltid føre til at man finner overlevende, sier Salmond.

Artikkelen fortsetter under annonsen

HER: Styrten skjedde utenfor den nordøstlige kysten av Skottland.
HER: Styrten skjedde utenfor den nordøstlige kysten av Skottland. Vis mer

Årsaken til ulykken er ikke kjent og en etterforskning iverksatt, sier politiet i Grampian til Dagbladet.no.

Forholdene i området var svært gode, og myndighetene sier det er lite trolig at helikopteret styrtet som følge av været.

- Det virker som om vi ser på en katastrofehendelse, sier Salmond, og opplyser at det er for tidlig å spekulere videre i ulykkesårsaken.

Sendte mayday, styrtet
RAF-talsmann Michael Mulfor sier til BBC at helikopteret rakk å sende ut et nødanrop før det krasjet i Nordsjøen, med 14 passasjerer og to besetningsmedlemmer.

- Helikopteret sendte ut et mayday før det ble stille. Det er en illevarslende kombinasjon, sier Mulford.

Passasjerene var på vei hjem etter et to uker langt jobbopphold på oljeinstallasjonen.

Øyenvitner Sky News har pratet med sier Super Puma-maskinen traff vannet i høy hastighet.

Helikopteret som styrtet ble driftet av Bond Offshore, og selskapet bekreftet for Dagbladet.no i dag at det var på vei inn fra BPs Miller-felt på britisk sokkel. Selskapet drifter mannskapstransport fra fastland til og fra oljeinstallasjoner.

En talsmann for BP Norge sier det er svært usannsynlig at det var nordmenn om bord, noe norsk UD også har opplyst.

To ulykker på seks uker
For bare seks uker siden måtte et liknende helikopter, fra samme selskap, nødlande i Nordsjøen med 18 personer om bord blant annet på grunn av tåke. Alle overlevde, og myndighetene mener det er få likhetstrekk mellom ulykkene.

STYRTET: Det var et Super Puma-helikopter av denne typen, fra selskapet Bond Offshore, som styrtet i Nordsjøen. Åtte personer er funnet døde, og åtte er fortsatt savnet. Foto: SCANPIX
STYRTET: Det var et Super Puma-helikopter av denne typen, fra selskapet Bond Offshore, som styrtet i Nordsjøen. Åtte personer er funnet døde, og åtte er fortsatt savnet. Foto: SCANPIX Vis mer

- Det er ganske forskjellige hendelser, sier Salmond, og mener at sikkerheten på Nordsjøen er god.

- Det er 10 000 flyvninger og i gjennomsnitt én dødsulykke per år. Det er én for mange, sier Salmond.

Ulykken rammer hundrevis av personer hardt, som bor i et tett sammenknyttet samfunn i det nordøstlige Skottland med tilknytning til oljeindustrien, sier førsteministeren.

Sjømannskirka bistår
Statsminister Gordon Brown tok i kveld en pause fra det pågående G20-møtet, og uttrykte sin sorg overfor pårørende til døde og savnede.

- Mine tanker går til slektningene til de som har mistet livet i denne ulykken. Det er i tider som disse at vi husker risikoen og faren mennesker møter når de jobber for å møte våre energikrav, sier han til Sky News.

Den norske Sjømannskirka sier til Dagbladet.no at de har personer klare for å hjelpe norske deltakere i leteaksjonen, straks de kommer i land i Aberdeen eller Norge.

- Det handler om at de får noen å snakke ut med. De kan ha måttet plukket døde opp av vannet. De kan ha sett vrakrester. Klart at dette er en tøff jobb. De kan ha fått sterke følelsesinntrykk, sier utenlandssjef Espen Feilberg-Jacobsen.

-

DELTAR: Det norske supplyskipet Normand Aurora er med i leteaksjonen etter overlevende. Foto: SOLSTAD SHIPPING
DELTAR: Det norske supplyskipet Normand Aurora er med i leteaksjonen etter overlevende. Foto: SOLSTAD SHIPPING Vis mer