Svært glatte veier flere steder på Sør- og Østlandet: - La bilen stå hvis du kan

Underkjølt regn gir vanskelige kjøreforhold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det meldes om svært glatte veier flere steder på Sør- og Østlandet mandag morgen.

- La bilen stå!

I Østfold er det så glatt at politiet kom med følgende klare oppfordring:

«Ekstremt glatte veier, biler blir stående på flat mark og spinne. La bilen bli stående hvis du kan!»

- Temperaturen ligger på fra rundt null grader til pluss en, og så kommer det nedbør. Dermed får vi underkjølt regn, sier Terje Nordang, operasjonsleder ved Øst politidistrikt, til Dagbladet.

Forholdene gjør at salting er til liten nytte, og derfor har veivesenets mannskap gått over til å strø.

- Vi har foreløpig hatt to utforkjøringer på E6 ved Kalnes utenfor Sarpsborg. Det er ikke meldt om personskade. De skal ha holdt lav fart, sier Nordang.

Han sier at det er glatt både på sideveier og på E6.

Trafikkoperatør ved Statens vegvesen, Christofa Key-Niksen, sier at de har fått meldinger om vanskelige kjøreforhold i Østfold og i deler av Follo.

- Det har vært underkjølt regn, så det har vært folk ute i hele natt og salta. Det er ikke alle steder saltet har tatt isen, så noen steder har de strødd. Man må være obs på at det er glatt enkelte steder, sier Key-Niksen.

Like over klokka 06 mandag morgen kommer Veitrafikksentralen Øst med følgende advarsel.

- Det meldes om glatte veier i Akershus som følge av regn som fryser på bakken. Alle entreprenører er varslet og har mannskaper ute. Vær forberedt på at det kan være glatt, spesielt på mindre veier med lite trafikk. Kjør forsiktig, lød oppfordringen fra Veitrafikksentral Øst, ifølge NTB.

- Kjør forsiktig
​Også politiet i Telemark har sett seg nødt til å advare mot kjøreforholdene.

«Underkjølt regn og glatt, avpass farten og kjørt forsiktig», lyder formaningen på Twitter.

- Vi har en patrulje nede i Porsgrunn og Skien som sier at det er underkjølt regn og minus tre grader. Det er glatt. Vi henstiller folk til å avpasse farte og kjøre forsiktig, sier operasjonsleder ved Sør-Øst politidistrikt, Terje Pedersen.

Også helt sør i landet ble det seint i går kveld meldt om svært vanskelige kjøreforhold. Ifølge fvn.no var det like over midnatt ekstremt glatt utenfor hovedveiene i Kristiansands-området.

Operasjonsleder ved Agder politidistrikt, Eivind Formoe, sier at de har fått et par ekstra telefoner som følge av glatta, men at det ikke har vært de store ulykkene.

- Det har blant annet vært noen avisbud som har fått problemer med å levere avisa. De har vært såpass fornuftige at de ikke har kjørt inn på svært glatte veier, men prøvd å få på seg brodder og gå inn i stedet, sier Formoe til Dagbladet.

Også i Agder har det vært et lite væromslag som har gitt underkjølt regn.

Fra de tre vestlandsfylkene ble det også meldt om vanskelige kjøreforhold. Fra hele landsdelen meldes det om underkjølt regn.

- Entreprenørene strør og strør, men det blir glatt igjen ikke lenge etter at de har vært der, sier John Andreas Omdal, trafikkoperatør ved Vegtrafikksentralen Vest, til Stavanger Aftenblad.

De vanskelige kjøreforholdene var varslet. Meteorologisk institutt gikk søndag ut med et obs-varsel om vanskelige kjøreforhold i en rekke fylker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer