Støre nominerte Maria Ressa til Nobels fredspris:

- Svært gledelig

En rørt Jonas Gahr Støre hyllet fredsprisvinnernes mot etter tildelingen.

RETT TID: - Det er en viktig pris til rett tid, sier Jonas Gahr Støre. Foto: Torstein Bøe / NTB
RETT TID: - Det er en viktig pris til rett tid, sier Jonas Gahr Støre. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ap-leder Jonas Gahr Støre nominerte den filippinske journalisten Maria Ressa til Nobels fredspris tidligere i år.

Han var svært fornøyd med Nobelkomiteens tildeling da han møtte pressen under en pause i regjeringsforhandlingene i Hurdal.

- Dette er svært, svært gledelig. Dette er to individer med et ekstremt mot, som med fare for eget liv gjør journalistisk arbeid som er svært viktig for demokratiet, uttalte Støre etter tildelingen.

Ressa er kjent for sin kritiske dekning av president Rodrigo Dutertes regjering, og har blitt pågrepet flere ganger på grunn av sitt arbeid.

Ressa var i 2012 med på å grunnlegge nettstedet Rappler, som hun fortsatt leder. Nettstedet har vært særlig kritisk i sin omtale av Filippinenes president Rodrigo Duterte.
Ressa var i 2012 med på å grunnlegge nettstedet Rappler, som hun fortsatt leder. Nettstedet har vært særlig kritisk i sin omtale av Filippinenes president Rodrigo Duterte. Vis mer

«Trakassert, forfulgt og arrestert»

«De siste åra har Ressa blitt trakassert, forfulgt og arrestert en rekke ganger – på grunn av hennes dekning av korrupsjon, spesielt om næringslivsfolk knyttet til president Rodrigo Duterte», skrev Ap-lederen blant annet i sin nominasjon til Nobelkomiteen.

Fri og undersøkende journalistikk er viktig. Stadig flere journalister blir drept på jobb, understreker Støre.

- Jeg nominerte Ressa som et eksempel på en som har gjort den jobben i et autoritært regime, hvor presidenten har sittet på TV og sagt hun kan bli drept, og han kan gjøre det selv, sier Støre.

Han erkjenner at han ble rørt da han fikk nyheten.

- Jeg synes det er rørende å se at dette ble valget til Nobelkomiteen. Jeg blir veldig berørt av møter med sånne mennesker, det har hele mitt liv gjort sterkt inntrykk.

- Viktig anerkjennelse

Partikollega Anniken Huitfeldt kaller tildelingen en «viktig anerkjennelse».

- Fredsprisen til journalistene Maria Ressa og Dmitrij Muratov er en viktig anerkjennelse av uavhengig journalistikk, sier utenrikspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, Anniken Huitfeldt, i en pressemelding.

Det er avgjørende å anerkjenne arbeidet til en fri og uavhengig presse og bidra til å sikre arbeidsvilkårene for journalister i konfliktområder, mener Huitfeldt.

– Jeg gratulerer Maria Ressa og Dmitrij Moratov for å ha fått Nobels fredspris. Deres bidrag til å opprettholde integriteten til frie og uavhengige medier er nøkkelen for å bygge bærekraftige demokratier, skriver Jens Stoltenberg på Twitter.

- Endelig fredspris til Russland

Ressa deler årets fredspris med den russiske journalisten Dmitrij Muratov.

Han er grunnlegger og sjefredaktør for den uavhengige russiske avisen Novaja Gazeta, som er kalt den eneste maktkritiske avisa av nasjonal betydning i Russland.

Den norske Helsingforskomité jubler etter kunngjøringen.

- Endelig Nobels fredspris til Russland! Ved å gi Nobels Fredspris til grunnleggeren av en av de få uavhengige avisene i Russland, forsvarer Nobelkomiteen ytringsfrihet og demokrati, melder generalsekretær Geir Hønneland.

- Risikerer livet

Eirik Hoff Lysholm, styreleder i Norsk Redaktørforening, sier i en pressemelding at tildelingen er en anerkjennelse av betydningen journalistikken har for å sikre fred og frihet.

- Mange journalister risikerer livet for å dokumentere forhold som trenger offentlighetens lys. Uten pressefrihet er alle andre menneskerettigheter i fare, og det gjør samfunnet utrygt for alle, sier Lysholm.

Også tidligere har Ressa blitt hyllet for sitt arbeid og virke.

Sammen med den avdøde journalisten Jamal Khashoggi og to andre ble Ressa kåret til Time Magazines «Person of the Year» for 2018.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer