Svært jevnt i Danmark

Valgdagsmålinger i Danmark tyder på at det er svært jevnt mellom høyre- og venstresiden. Sentrumspartiet Ny Alliance ser ut til å bli avgjørende for hvem som blir Danmarks neste statsminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viser en valgdagsmåling basert på 2.019 danske velgere som har fortalt Megafon hva de har stemt, opplyser dansk TV 2.

Ifølge målingen får høyresiden 87 mandater, mens venstresiden får 83 mandater. Det nystiftede partiet Ny Alliance, ledet av Naser Khader, får 3,1 prosent av stemmene, noe som vil gi partiet fem mandater i Folketinget.

Høyresiden, som består av statsminister Anders Fogh Rasmussens Venstre, De konservative og Dansk Folkeparti er med til sammen 87 mandater likevel ikke langt unna å kunne danne flertall alene. Til det kreves 90 av Folketingets 179 mandater.Over sperregrensen

På venstresiden, som ifølge målingen fikk 83 mandater, ser det ut til at Socialdemokraterne får 25,3 prosent av stemmene, Socialistisk Folkeparti 13,4 prosent, Radikale Venstre 5,8 prosent, mens Enhedslisten akkurat rekker over sperregrensen med 2,5 prosent.

Kristendemokraterne kommer derimot ikke over sperregrensen, med bare 1,3 prosent av stemmene.

Målingen er gjort på valgdagen før klokka 18. Beholder makten

En annen måling gjort av markedsanalysefirmaet In-Fact for politiken.dk tyder på at Venstre og De konservative fremdeles beholder regjeringsmakten, men at de blir avhengige av støtte fra både Dansk Folkeparti og Ny Alliance.

Målingen som ble gjort noe tidligere på dagen, før klokka 16.45, viser at høyresiden får til sammen 84 mandater, mens opposisjonen får til sammen 85 mandater, mens Ny Alliance kan regne med 6 mandater.

Også ifølge denne målingen kom Enhedslisten over sperregrensen.

Ifølge In-Fact har målingen, som er basert på 1.000 spurte velgere, en feilmargin på 2,7 prosent. - Åpen for samarbeid

Det innvandringsfiendtlige Dansk Folkeparti åpner for et samarbeid med Ny Alliance, som har sagt at det har som mål å gjøre den danske asylpolitikken mer human.

- Vi er åpne for samarbeid med alle partier, og det gjelder også Ny Alliance, sier Dansk Folkepartis nestformann Peter Skaarup etter at de første valgdagsmålingene viser at Khaders parti har lyktes med å bli tungen på vektskålen.

Skaarup sier partiet også er villig til å se på innvandringspolitikken igjen, dersom koalisjonspartnerne skulle ønske det.

Valglokalene i Danmark stenger klokka 20. (©NTB)

Valgdagsmålinger viser at det er jevnt mellom Socialdemokraternas Helle Thorning-Schmidt (til venstre) og statsminister Anders Fogh Rasmussen (til høyre). Statsministeren og høyresiden ser ut til å bli avhengig av støtte fra sentrumspartiet Ny Alliance, ledet av Naser Khader, for å få flertall. Foto: REUTERS/Bob Strong/SCANPIX Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen snakker til pressen etter å ha avgitt sin stemme tirsdag. Ifølge valgdagsmålinger blir hans parti Venstre avhengig av støtte fra sentrumspartiet Ny Alliance for å få flertall. Foto: REUTERS/Jens Norgaard Larsen/Scanpix/SCANPIX