- Svært kritikkverdig

- Vi ser meget alvorlig på hendelsen på SiA. Det er et klart brudd på loven å avvise syke pasienter på denne måten, sier Ingebrigt Bruheim, assisterende fylkeslege i Akershus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han betrakter episoden der en eldre mann døde etter at SiA sendte ambulansen videre, som «svært grov».

- Vi er kjent med problemene til SiA, og har påpekt situasjonen en rekke ganger overfor helse- og sosialdirektøren. Når det skjer så tydelige brudd på den øyeblikkelige hjelpen, er det svært kritikkverdig, sier Bruheim.

Fylkeslegekontoret hadde for en uke siden et møte med ledelsen ved sykehuset, der det ble bestemt at kirurgisk avdeling skal gjennomgå en systemrevidering for å kunne gjøre noe med problemene.

- Beklagelig

Fungerende helse- og sosialdirektør i Akershus fylkeskommune, Tore Nærbøe Forset, beklager sterkt begge SiA-skandalene Dagbladet bringer i dag.

- Situasjonen viser at sykehuset har store problemer, og vi jobber aktivt for å løse disse. Vi jobber allerede med å utarbeide en rekke akutt-tiltak som skal iverksettes før jul, sier han til Dagbladet.

De viktigste tiltakene er at fylkeskommunen vil prøve å lette presset ved SiA ved å overføre pasienter til andre sykehus, øke kapasiteten på intensiv overvåking, og en rekke tiltak for å holde på sykehuspersonellet.

Ikke SiAs ansvar

Ifølge sjeflege Jørgen Jonsbu ved SiA tar kirurgene Glomsaker og Rosseland feil når de hevder at kapasitetsproblemer ved SiA førte til at den døende pasienten ble omdirigert og ikke tatt hånd om av SiA.

- De første meldingene til oss gikk ut på at hovedpulsåren hadde sprukket i brystregionen og ikke i magen, slik de seinere undersøkelsene viste. Da dette i utgangspunktet er en jobb for Rikshospitalet og ikke SiA, ble pasienten derfor sendt videre, sier Jonsbu til Dagbladet.

Denne framstillingen blir imøtegått av de to kirurgene Glomsaker og Rosseland.