USANNSYNLIG:
Professor Bernt Aardal tror ikke det blir noen folkeavstemning om Syria-avtalen i forbindelse med kommunevalget til høsten.
Foto: Morten Holm / Scanpix
USANNSYNLIG: Professor Bernt Aardal tror ikke det blir noen folkeavstemning om Syria-avtalen i forbindelse med kommunevalget til høsten. Foto: Morten Holm / ScanpixVis mer

- Svært lite sannsynlig med folkeavstemning

Frp vil trolig ikke få støtte fra de andre partiene, mener Bernt Aardal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er svært lite sannsynlig at Frp vil få støtte blant de andre stortingspartiene for en nasjonal folkeavstemning om å ta imot Syria-flyktninger, mener valgforsker og professor Bernt Aardal.

- Om ett parti skulle løfte dette ut til en folkeavstemning, er det en veldig spesiell sak. Det har man gjort i Norge veldig sjelden, og det har vært med større spørsmål enn bare én konkret politisk sak av denne typen, ikke minst EU-avstemningene, sier Aardal, som er professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, til NTB.

Frp vedtok på et ekstraordinært gruppemøte torsdag at de vil ha en nasjonal folkeavstemning i forbindelse med høstens kommunevalg om flyktningspørsmålet.

Aardal mener det vil bli vanskelig å avgrense spørsmålet som det skal stemmes over.

- Et slikt spørsmål vil ikke bare kunne gjelde for eller mot Syria-flyktninger, det vil måtte gjelde andre folkegrupper også. Hvis man gjør dette så konkret, så vil man kunne spørre hvorfor man ikke kan ta opp andre spørsmål til avstemning også, sier Aardal.

Han tror det er svært lite sannsynlig at det blir noe av Frps forslag.

- Den sannsynligheten er svært lav. Det må være flertall i Stortinget for å vedta en rådgivende folkeavstemning, påpeker Aardal.

(NTB)