Svært mange drept i moskéangrep på New Zealand

En gjerningsmann skal ha skutt med automatvåpen. Fire er så langt pågrepet.

MOSKESKYTING: Under fredagsbønnen i en moske i Christchurch stormet en person inn og åpnet ild. Flere personer skal være skutt, og her hjelpes en av de skadde av ambulansepersonell. Foto: AP Photo / Mark Baker / NTB scanpix
MOSKESKYTING: Under fredagsbønnen i en moske i Christchurch stormet en person inn og åpnet ild. Flere personer skal være skutt, og her hjelpes en av de skadde av ambulansepersonell. Foto: AP Photo / Mark Baker / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mange personer ble drept da en eller flere gjerningspersoner angrep to moskeer i Christchurch på New Zealand fredag ettermiddag lokal tid.

En person skal ha gått inn i Masjid Al Noor-moskeen med et automatvåpen og åpnet ild ved 13.40-tida lokal tid.

Et vitne som var tilstede i moskeen forteller til TVNZ at gjerningspersonen skal ha gått systematisk gjennom moskeen og skutt folk, og at det hele varte i rundt 20 minutter.

Rundt to timer etter den første skytingen, kom det melding om at det også har vært en skyteepisode i Linwood-moskeen, et annet sted i byen.

- Vi har en veldig alvorlig og tragisk hendelse. Dette dreier seg om en aktiv skytter og mange drepte, sier politisjef Mike Bush i en video publisert på Facebook.

Han ber folk holde seg innendørs. I en pressekonferanse seinere på ettermiddagen bekreftet politisjefen at «svært mange er drept», og at fire personer er pågrepet.

- Døde personer overalt

Sabir Hussain, som var i moskeen, forteller at han gikk inn på vaskerommet der han så en mann død på utsida gjennom et vindu.

- Da visste jeg at jeg ikke var trygg, sier Hussain.

Han hoppet ut gjennom et vindu og gjemte seg bak et gjerde til politiet kom.

En person som var i Masjid Al Noor-moskeen da gjerningsmannen åpnet ild forteller at kona hans ble skutt.

- Kona mi er død, sier han.

Flere forteller at de hørt «hundrevis» av skudd, og at mange er skutt, blant dem barn. Et vitne forteller nyhetsbyrået AP at «mange personer har blitt drept».

- Jeg så døde personer overalt, sier Len Peneha.

Bombe i bil

Samtidig som skyteepisoden fremdeles ikke er avklart ble det bekreftet fra politiet at det står en bil i Christchurch som inneholder ei bombe, ifølge The Guardian.

- Det er ikke trygt her Det er ei bombe i bilen, sier en politimann på stedet.

Bomba står i en krasjet bil rundt tre kilometer fra moskeen. Sikkerhetssonen er på flere hundre meter, og mange er evakuert. Seinere på ettermiddagen sa politisjef Bush at politiet har fjernet bomber fra flere biler.

Skytingen i Masjid Al Noor-moskeen skal ha skjedd midt under fredagsbønnen. Ifølge New Zealand Herald befant det seg 200 personer i moskeen.

- Jeg hørte rundt 20 skudd og så folk løpe på den andre siden av Deans Avenue. Og nå ser jeg så mange politifolk, sier en lokal forretningseier.

Politiet bekrefter skytingen

Et vitne forteller Radio New Zealand at en mann ikledd militærjakke, hjelm og briller, entret moskeen og avfyrte skuddene.

Politiet har bekreftet at de har rykket ut til en skyteepisode.

- Vi har en alvorlig situasjon i Christchurch med en aktiv skyter. Politiet gjør alt for å håndtere situasjonen, men risikoen ekstremt høy. Vi ber alle beboere holde seg unna gatene inntil videre, sier politioverbetjent Mike Bush i en uttalelse.

I forbindelse med skytingen ble også flere skoler i området stengt. Disse er nå åpnet igjen. Politiet opplyser at de ikke vil diskutere motivet for skytingen på nåværende tidspunkt.

Oppdateres

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer