Hardt ut mot Inga Marte:

- Svært misvisende

John Christian Elden er ikke nådig i sin vurdering av informasjonen Inga Marte Thorkildsen ga bystyret. I går fortalte Dagbladet at den nylig avgåtte skolebyråden satt med en tikkende bombe på pulten da hun overraskende trakk seg.

AVVISER THORKILDSEN: Advokat John Christian Elden sier Inga Marte Thorkildsens utsagt til bystyret i 2020 er svært misvisende. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
AVVISER THORKILDSEN: Advokat John Christian Elden sier Inga Marte Thorkildsens utsagt til bystyret i 2020 er svært misvisende. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Publisert

I går kunne Dagbladet fortelle om saken som lå på bordet da skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) plutselig trakk seg.

Hun måtte besvare spørsmål om tidligere gitte opplysninger i saken til den voldsutsatte læreren Clemens Saers. Svarene hun nå var nødt til å gi bystyret var, ifølge opposisjonen, ikke den Thorkildsen tidligere har gitt.

Ifølge opposisjonen viser svarene at Thorkildsen tidligere feilinformerte bystyret.

- Nå forstår jeg mer om hvorfor Thorkildsen gikk av, fortalte Mehmet Kaan Inan (H) til Dagbladet i går.

Minnelig løsning

Inga Marte Thorkildsen og hennes etterfølger Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) avviste påstandene om at eventuell feilopplysning i Saers-saken hadde noe med førstnevntes avgang å gjøre. De avviser også at byråden ga feil eller mangelfull informasjon.

Til bystyret, i mai 2020, uttalte Thorkildsen følgende om Clemens Saers-saken:

«I den konkrete saken om Saers er det slik at Oslo kommune har forsøkt å finne fram til løsninger underveis. Saers har fått erstattet sitt økonomiske tap fullt ut etter loven, herunder yrkesskadeerstatning gjennom arbeidsgivers pensjonsordning. Han har også fått oppreisning fra den som skadet ham. Kommunen har forsøkt å komme til en minnelig løsning med Saers, men han avbrøt forhandlingene i forkant av behandlingen i lagmannsretten», heter det i dokumentet Dagbladet har fått tilgang på.

Etter å ha fått denne informasjonen om at en «minnelig løsning» var tilbudt og avvist valgte bystyret å stemme ned et forslag om å gi Saers større økonomisk kompensasjon for volden han opplevde.

150 000

Læreren Clemens Saers ble utsatt for vold fra en elev, og har gått til sak mot kommunen. Han har tapt i to rettsintanser, og fått saken avvist av Høyesterett.

Han har hatt advokatutgifter på 1,7 millioner kroner, og er tilbudet 150 000 kroner av Oslo kommune. Dette var løsningen Thorkildsen omtalte som «minnelig», og som Saers avviste.

Saers ble også tilbudt seks måneders etterlønn uten arbeidsplikt, og at han skulle fratre jobben 16 dager etter inngått avtale.

Opposisjonen i Oslo fikk ikke før i forrige uke vite hva ble Saers ble tilbudet av kommunen.

Flere i opposisjonen viser nå stor forståelse for at læreren takket nei til 150 000 kroner når hans samlede utlegg var over 1,5 millioner høyere.

Dagbladet er også kjent med at flere partier hevder at de hadde votert annerledes i behandlingen av saken hans i mai 2020 dersom denne informasjonen lå på bordet. Istedet lyttet man til Thorkildsens vurdering av minnelig løsning, og støttet ikke Saers sin sak i bystyret.

Eldens vurdering

John Christian Elden er Saers' advokat. Han er ikke nådig i sin vurdering av Thorkildsens opplysninger til bystyret.

- Det synes jeg er svært misvisende, da kommunen ikke har erkjent det grunnleggende ansvar de har for sine ansatte lærere, og Saers utvilsomt har lidd et økonomisk tap i saken. Etter vår oppfatning ble ikke hans grunnleggende menneskerettigheter ivaretatt av kommunen, sier Elden til Dagbladet.

For ordens skyld: Elden er Høyre-medlem.

Thorkildsen avviser kobling

Inga Marte Thorkildsen har fått oversendt Eldens utspill.

Hennes kommentar er som følger:

- Selvfølgelig har ikke dette noe med skiftet vårt å gjøre. Som byråd går man alltid på dagen, med mindre det er et valg som avgjør skiftet. Vi bestemte oss for dette etter valget, nærmere bestemt fredag for to uker siden. Men vi fastsatte ingen dato før vi visste når det kunne la seg gjøre praktisk. Vi trengte en ny gruppeleder etter Sunniva. For øvrig har ikke jeg vært inne i detaljene i Saers-saken. Dette har vært håndtert av kommunaldirektør i samråd med kommuneadvokaten. Verken jeg eller byrådet var tett på, sier Thorkildsen til Dagbladet.

Lønnsfesten i Oslo-skolen

Dagbladet har tidligere avdekket den såkalte lønnsfesten i Oslo-skolen, hvor en hel rekke direktører fikk store lønnshopp.

Dagbladet har også dokumentert millionbruk på konsulenter, hodejegere og amerikansk ledercoaching.

Opposisjonen i Oslo, samt flere på Stortinget, har reagert kraftig på pengebruken i Oslo-skolen SV og Thorkildsen styrer.

Dagbladet har også vist, gjennom tilgang på SMS-er mellom Thorkildsen og skolesjef Marte Gerhardsen, at de to fryktet lærerstreik etter Dagbladets avsløringer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer