- Svært pinlig for Norge

USA og Joe Biden går inn for at fattige land kan produsere patentfri coronavaksine. SV har foreslått det samme på Stortinget to ganger og blitt nedstemt av Høyre, KrF, Venstre, Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet.

SNUR? Statsminister Erna Solberg (H) og regjeringen har foreløpig gått mot at fattige land kan produsere coronavaksiner patentfritt. Foto: Gorm Kallestad / NTB
SNUR? Statsminister Erna Solberg (H) og regjeringen har foreløpig gått mot at fattige land kan produsere coronavaksiner patentfritt. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er opprørende at de rike landene i månedsvis har blokkert en oppheving av patentene i verdens handelsorganisasjon (WTO). Norge har en nøkkelrolle som leder for TRIPS-rådet og har spilt en svært pinlig rolle i denne sake, sier SV-leder Audun Lysbakken til Dagbladet.

TRIPS-rådet er forumet der spørsmål om hvordan patenter skal behandles innenfor handelsorganisasjonen.

India og Sør-Afrika har på vegne av verdens fattige land foreslått i WTO en oppheving av patentene på vegne av verdens fattige land, men blitt blokkert av USA, EU og Storbritannia.

I natt har imidlertid USA og Joe Biden snudd. Dagbladet har stilt spørsmål til Erna Solberg i morgentimene om Norge også vil snu. SMK viser videre til Bent Høie, men Dagbladet har ennå ikke fått svar.

- PINLIG: Norge under Erna Solberg har ikke lenger noen lederrolle for internasjonal solidaritet, sier SV-leder Audun Lysbakken. Foto: Terje Pedersen / NTB
- PINLIG: Norge under Erna Solberg har ikke lenger noen lederrolle for internasjonal solidaritet, sier SV-leder Audun Lysbakken. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Nedstemt to ganger

- SV har foreslått to ganger i Stortinget at Norge skal snu og åpne opp for at fattige land kan produsere vaksiner uten å betale for det. Vi ble nedstemt begge gangene av regjeringspartiene, Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet, sier Lysbakken - og viser til Bidens snuoperasjon:

- Her har Norge havnet i en situasjon der Joe Biden og USA er mye bedre til å vise solidaritet med verdens fattige enn Norge. Det må være en alvorlig tankevekker for regjeringen, sier SV-lederen.

- Argumentet for patenter er at det sikrer at de som tar risiko og utvikler medisiner skal få betalt. Kan ikke dette skade utviklingen av medisiner i framtida?

- Legemiddelselskapene vil si det, ja. For det første er det mulighet til å gå bort fra patenter under større helsekriser. Noen større helsekrise enn dette skal du lete lenge etter. I tillegg skal man huske på at vaksinene er utviklet med betydelige offentlige bidrag. Legemiddelselskapene har allerede tjent enorme summer, det er ikke urimelig at det ikke maksimeres profitt i denne situasjonen, sier Lysbakken.

- Dilter etter

India står midt oppi en katastrofe med hundretusenvis av nye smittede hver uke, overfylte sykehus - og sin egen indiske mutant av coronaviruset.

Mutanten er nå påvist også i Norge.

- Å sørge for raskest mulig vaksinering i fattige land, beskytter også de rike landene. Det kan også være med å hindre nye mutanter, sier Lysbakken, som nå gjør noe helt usedvanlig:

- Her bør Norge dilte etter USA. Norge har vært med i rikmannsklubben for å forsvare legemiddelselskapenes profitt i stedet for å gå foran og støtte fattige land. Regjeringen sitter med skjegget i postkassen.

- Tror du regjeringen snur når USA har gjort det?

- Ja, det kommer de til å gjøre. Men de får ingen premie av meg for å dilte etter, sier Audun Lysbakken.

Regjeringen: - Ikke økt vaksineproduksjon

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) er klar på at Norge ikke kunne støtte India og Sør-Afrikas forslag - og heller da ikke SVs.

- Det er feil at Norge har snudd i denne saken. Det opprinnelige forslaget til patentunntak var vidtrekkende. Vi var kritiske fordi det ikke nødvendigvis ville føre til økt vaksineproduksjon. Norge har hele tida arbeidet for et kompromiss i WTO som kan gi verden flere vaksiner. Det er godt nytt at USA nå vil engasjere seg i WTO for bidra til dette. Forslaget deres vil kunne bli et mer presist og målrettet tiltak for å unngå at patenter er en mulig flaskehals, skriver Søreide i en e-post til Dagbladet.

Norge mener USAs nye holdning kan løse floken. WTO er konsensusstyrt, det vil si at det ikke vil skje noe før det blir en enighet.

- Det er godt nytt at USA nå vil engasjere seg i WTO for bidra til å sikre flere vaksiner til verden. Norge har over tid jobbet for at det skal bli enighet om et kompromiss i WTO, der økt produksjon og bedre fordeling av vaksiner er målet. Som leder for TRIPS-rådet har Norge fortsatt dette arbeidet. Vi trenger likevel innsats på en bredere front for å lykkes med å øke vaksineproduksjonen, skriver Søreide videre.

Søreide skriver også at hun snakket med sin indiske kollega i helgen og at han uttrykte takknemlighet for Norges støtte til India under den pågående krisen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer