- Svært pinlig for Norge

USA og Joe Biden går inn for at fattige land kan produsere patentfri coronavaksine. SV har foreslått det samme på Stortinget to ganger og blitt nedstemt av Høyre, KrF, Venstre, Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet.

SNUR? Statsminister Erna Solberg (H) og regjeringen har foreløpig gått mot at fattige land kan produsere coronavaksiner patentfritt. Foto: Gorm Kallestad / NTB
SNUR? Statsminister Erna Solberg (H) og regjeringen har foreløpig gått mot at fattige land kan produsere coronavaksiner patentfritt. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det er opprørende at de rike landene i månedsvis har blokkert en oppheving av patentene i verdens handelsorganisasjon (WTO). Norge har en nøkkelrolle som leder for TRIPS-rådet og har spilt en svært pinlig rolle i denne sake, sier SV-leder Audun Lysbakken til Dagbladet.

TRIPS-rådet er forumet der spørsmål om hvordan patenter skal behandles innenfor handelsorganisasjonen.

India og Sør-Afrika har på vegne av verdens fattige land foreslått i WTO en oppheving av patentene på vegne av verdens fattige land, men blitt blokkert av USA, EU og Storbritannia.

I natt har imidlertid USA og Joe Biden snudd. Dagbladet har stilt spørsmål til Erna Solberg i morgentimene om Norge også vil snu. SMK viser videre til Bent Høie, men Dagbladet har ennå ikke fått svar.

Nedstemt to ganger

- SV har foreslått to ganger i Stortinget at Norge skal snu og åpne opp for at fattige land kan produsere vaksiner uten å betale for det. Vi ble nedstemt begge gangene av regjeringspartiene, Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet, sier Lysbakken - og viser til Bidens snuoperasjon:

- Her har Norge havnet i en situasjon der Joe Biden og USA er mye bedre til å vise solidaritet med verdens fattige enn Norge. Det må være en alvorlig tankevekker for regjeringen, sier SV-lederen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer