FLERE INNLAGT: Det er bekreftet utbrudd av svært smittsom mage- og tarminfeksjon i Tromsø. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FLERE INNLAGT: Det er bekreftet utbrudd av svært smittsom mage- og tarminfeksjon i Tromsø. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Svært smittsom bakterie påvist i Tromsø

Flere innlagt etter tarm-bakterieutbrudd i Tromsø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er bekreftet utbrudd av en svært smittsom mage- og tarminfeksjon i Tromsø. Det bekreftet Smittevernlege i Tromsø kommune, Glenn Severinsen, seint søndag kveld overfor Nordlys.

- Så langt har vi fem bekreftede uavhengige tilfeller av den svært smittsomme mage- og tarminfeksjonen shigella, forteller Severinsen til avisa

I tillegg er det ytteligere fem prøver som vi venter på svar på. Hvis disse også er positive er det snakk om ti tilfeller bare på de siste dagene. Og da snakker vi bare om de som har kommet seg til UNN, sier Severinsen. Legen sier inkubasjonstiden fra smitte til sykdom er svært kort.

- Denne bakterien sprer seg lett. Det tar bare en til tre dager etter at du har blitt smittet til sykdommen inntreffer. Derfor er det svært viktig at folk som føler seg syke og gjenkjenner symptomene tar kontakt med sin fastlege eller legevakta, sier Severinsen.

Har du informasjon om denne saken. Tips Dagbladet på telefon 2400 1000, send SMS/MMS til 2400 eller send epost til 2400@db.no

Severinsen sier at alle fastlegene i Tromsø har blitt varslet.

- Vi har en mistanke om hvor smittekilden ligger, men jeg kan ikke si mer om den saken, sier Severinsen.

Mattilsynet har blitt koblet inn i saken og Folkehelseinstituttet er varslet.

Kort inkubasjonstid Bakterien som er oppdaget i Tromsø er meget smittsom og har en kort inkubasjonstid.

- Denne Shigella-bakterien som er påvist her er svært sjelden dødelig. Men den kan gi mye diare og høy feber. De vi har hatt inne her på sykehuset har også hatt blod i avføringen, forteller smittevernoverlege Torni Myrbakk ved UNN, til Dagbladet.

Hun forteller at de som har vært inne til behandling har vært ganske medtatte.

- Vanligvis er dette en importsykdom som kommer fra utlandet, men i dette tilfellet kan det se ut som om kilden er her i kommunen. Dette utbruddet kommer antagelig fra et serveringssted, men dette er for tidlig å si, sier smittevernoverlegen.

Hun forteller at sykehuset er i full beredskap og har ressursene til rådighet dersom det skulle komme flere med symptomer.

Vanligvis tar det bare 1 til 3 dager etter at man har blitt smittet før sykdommen inntreffer.

Derfor er det svært viktig at folk som føler seg syk og gjenkjenner symptomene umiddelbart tar kontakt med sin fastlege eller sykehus.