Svært smittsom virus-epidemi løs i Tromsø

Virus fører til alvorlig utbrudd av betennelser. Eksisterer ingen god behandling mot viruset.

EPIDEMI LØS I TROMSØ: Avisa Nordlys skriver at det har brutt ut virus-epidemi i Tromsø. Glenn Severinsen forklarer. Foto: Nordlys
EPIDEMI LØS I TROMSØ: Avisa Nordlys skriver at det har brutt ut virus-epidemi i Tromsø. Glenn Severinsen forklarer. Foto: Nordlys Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Nordlys): I en pressemelding melder smittevernsoverlege Glenn Severinsen i Tromsø kommune at det har brutt ut «en epidemi av hissig øyebetennelse forårsaket av et virus (adenovirus) hvor mange pasienter har fått alvorlige keratokonjunktivitter (øyebetennelse som kan ramme hornhinnen) som i verste fall kan gi synsskader».

I løpet av de siste tre ukene skal det ha blitt innrapportert over 20 laboratoriebekreftede tilfeller av dette viruset fra Tromsø-regionen. I alle tilfellene skal pasienten være voksne over 20 år.

De fleste er rapportert av øyeleger, men det dukker nå opp flere tilfeller fra fastleger og legevakt. Smittevernsoverlegen regner med at langt flere er smittet og plaget av denne øyeinfeksjonen, men hittil har de ingen tegn på utbrudd i barnehager og skoler.

Infeksjonen gir en uvanlig kraftig øyekatarr, og kan også gi hornhinnebetennelse. Den er som regel selvbegrensende, men kan i enkelte tilfeller gi nedsatt syn og kreve behandling hos øyelege.

Vanlige symptomer er rødt øye, som regel først på en side og etter timer - få dager også i det andre øyet. Det renner vandig sekret, av og til litt slim, men ikke spesielt mye puss. Øyelokk kan være hovne, og øyehinna kan etterhvert bli så hoven og rød at det kan være vanskelig å få lukket øyet igjen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer