Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Svært smittsom virus-epidemi løs i Tromsø

Virus fører til alvorlig utbrudd av betennelser. Eksisterer ingen god behandling mot viruset.

EPIDEMI LØS I TROMSØ: Avisa Nordlys skriver at det har brutt ut virus-epidemi i Tromsø. Glenn Severinsen forklarer. Foto: Nordlys
EPIDEMI LØS I TROMSØ: Avisa Nordlys skriver at det har brutt ut virus-epidemi i Tromsø. Glenn Severinsen forklarer. Foto: Nordlys Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Nordlys): I en pressemelding melder smittevernsoverlege Glenn Severinsen i Tromsø kommune at det har brutt ut «en epidemi av hissig øyebetennelse forårsaket av et virus (adenovirus) hvor mange pasienter har fått alvorlige keratokonjunktivitter (øyebetennelse som kan ramme hornhinnen) som i verste fall kan gi synsskader».

I løpet av de siste tre ukene skal det ha blitt innrapportert over 20 laboratoriebekreftede tilfeller av dette viruset fra Tromsø-regionen. I alle tilfellene skal pasienten være voksne over 20 år.

De fleste er rapportert av øyeleger, men det dukker nå opp flere tilfeller fra fastleger og legevakt. Smittevernsoverlegen regner med at langt flere er smittet og plaget av denne øyeinfeksjonen, men hittil har de ingen tegn på utbrudd i barnehager og skoler.

Infeksjonen gir en uvanlig kraftig øyekatarr, og kan også gi hornhinnebetennelse. Den er som regel selvbegrensende, men kan i enkelte tilfeller gi nedsatt syn og kreve behandling hos øyelege.

Vanlige symptomer er rødt øye, som regel først på en side og etter timer - få dager også i det andre øyet. Det renner vandig sekret, av og til litt slim, men ikke spesielt mye puss. Øyelokk kan være hovne, og øyehinna kan etterhvert bli så hoven og rød at det kan være vanskelig å få lukket øyet igjen.

Hvis hornhinna også blir betent kan synet bli markert dårligere, og man kan få smerter / sandpapirfølelse.

Symptomene varer i hovedregel noen uker, med forverring første 1-2 uker og deretter gradvis bedring. Det kan ta lang tid å bli helt symptomfri. Det eksisterer ingen god behandling mot viruset.

Viruset smitter ved kontakt via fingre og ved hosting/nysing når man er forkjølet.. Det er svært smittsomt, heter det i pressemeldingen.

Det henstilles til at alle er nøye med sin handhygiene ved forkjølelse og øyeplager samt tar kontakt med lege hvis man mistenker å ha denne type øyeinfeksjon med adenovirus.

Til Nordlys forklarer smittevernsoverlege Severinsen at man i mange år har kjent til adenoviruset.

- Vanligvis møter vi på dette om høsten, og da i forbindelse med at det fører til hissige luftveisinnfeksjoner som rammer barn og unge. Men i år har vi altså registrert at dette viruset er særdeles aggressivt, og smitter altså nå også i form av øyeinfeksjoner, sier Severinsen og fortsetter:

- I verste fall kan disse infeksjonene føre til hornhinnebetennelse, og muligens synstap, sier Severinsen.

Smittevernsoverlegen understreker at de epidemien så langt ikke har rammet barn eller unge, men dette er de bekymret for skal inntreffe.

- Heldigvis har det hittil ikke blitt rapportert om tilfeller blant barn og unge hittil, men det er klart at vi er redd for at dette skal smitte videre dit. Derfor velger vi nå å gå ut med en advarsel til folk i Tromsø om å ta forhåndsregler, spesielt i forhold til håndvask og hygiene, avslutter Severinsen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media