Svært stor skogbrannfare på Østlandet

I Oslo-området er det totalforbud mot bruk av ild.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er nå svært stor brannfare i flere fylket på Østlandet. I Oslo-området er det totalforbud mot bruk av ild, og i glåmdalsdistriktet er det stopp for all skogsdrift.

Forbudet mot bruk av ild gjelder for skog og mark i Asker og Bærum, på Nedre Romerike og i Oslo.

Glommen skog i Elverum har stoppet all skogsdrift i glåmdalsdistriktet som følge av skogbrannfaren, etter at en av deres maskiner lagde en gnist som førte til skogbrann i Stor-Elvdal tidligere i uka, melder avisa Glåmdalen.

Overvåking med fly Faren for skogbranner er meget stor i Akershus, Telemark, Buskerud, Aust-Agder og Oslo.

I tillegg er Hedmark, Oppland, Vestfold, Vest-Agder og Østfold på vei oppover skalaen, fra stor til meget stor skogbrannfare.

Fra og med onsdag er det satt i verk regelmessig skogbrannovervåking fra fly i Agder-fylkene og Telemark, opplyser brannvesenet i Telemark på Twitter.

På Romerike frykter man også det tørre, varme været.

- Vi skjerper reglene for all bruk av ild og legger ned forbud mot bruk av godkjente bålplasser og bruk av engangsgriller. Inntil været endrer seg og det kommer en del nedbør, blir dette forbudet stående, sier brannsjef Jan Bjerke i Nedre Romerike brannvesen til NTB. Også alle andre typer griller, samt stormkjøkken, gassbluss og lignende kokeapparater er omfattet av forbudet, opplyser Oslo Brann og -redningsetat.

Høyrisiko I Oslo får folk fortsatt grille i parker, men de bes om å være svært varsomme.

- Forbudet gjelder ikke for Oslo by, men vi ber folk om å være svært varsomme hvis de skal grille i parken. Det er tørt overalt, sier brannsjef Asle Hemdre i Oslo til NTB.

Onsdag tok det fyr i en hytte ved Stensrudtjern ved Nordstrand i Oslo. Brannen spredte seg til trær i nærheten, og seks brannbiler ble sendt til stedet. Brannvesenet drev med etterslukking utover dagen.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) følger utviklingen nøye.

- Slik som værprognosene er nå, ser ikke det lyst ut. Flere steder er faren så stor som den kan bli. Når bakken er såpass tørr, kan til og med små gnister skape brann, og man kan raskt miste kontroll over den, sier fungerende avdelingsdirektør i DSB, Hans Kristian Madsen, til NTB.

Fornyet varsel Meteorologisk institutt sendte ut OBS-varsel om lokalt stor skogbrannfare østafjells for rundt en uke siden.

- Det er mulighet for regnbyger onsdag og torsdag, så det kan lokalt hjelpe til litt, men det skal nok mer til enn det. Vi har nå fornyet skogbrannvarselet ytterligere en dag, sier vakthavende meteorolog Espen Biseth Granan til NTB.

Sommeren har så langt vært preget av sterk varme og lite nedbør.

- Det har vært litt varmere enn normalen hele sommeren, og hittil har juli måned ligget nesten 2 grader over normalen. Det ser dermed ut til at vi får julirekord i Oslo for tørt vær, sier Granan. (©NTB)