- Svært strengt å avlytte private samtaler

Presseforbundets generalsekretær håper NRK Brennpunkt har en god grunn til å sende Åslaug Hagas private samtale på lufta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også:
LO tilbød Haga penger

I kveld sender NRK Brennpunkt opptak av en privat samtale som ble tatt opp på bånd ved en tilfeldighet. Senterpartilederen hadde fremdeles NRKs mikrofon på seg da samtalen fant sted. Verken Haga eller leder i Fagforbundet Jan Davidsen, var klar over at samtalen ble tatt opp på bånd.

- Dette er ikke noe skjult opptak fordi det var ikke noe vi forsøkte å få til, sier NRKs faktasjef, Lars Kristiansen, til Dagbladet.no.

Han bekrefter at opptaket kom til ved en tilfeldighet, men vet ikke når NRKs redaksjon ble klar over at de hadde samtalen på bånd.

- Viktig å offentliggjøre

Han mener det er viktig at samtalen blir offentlig kjent.

- Vi mener det er av vesentlig samfunnsnyttig betydning, fordi dette gir et innblikk i en mulig regjeringsdannelse, sier Kristiansen.

Hverken LO eller Senterpartiet har forsøkt å hindre at opptaket blir vist, men ingen av partene liker det og vurderer å klage på saken etter at programmet er sendt i kveld.

Kristiansen viser til det mest kjente skjulte opptaket som er vist i Norge. Det er et opptak av Sveriges næringsminister Björn Rosengren som kaller Norge en «Sovjetstat» etter at et tv-intervju var ferdig. Opptaket ble likevel vist.

- Private samtaler bør slettes

- Jeg vil jo håpe at NRK har rett i at de avdekker forhold av vesentlig samfunnsmessig betydning. I prinsippet mener jeg at alle mennesker, også offentlige personer, har rett til å ytre seg privat når de tror de ytrer seg privat, sier Kokkvold. Han mener at hovedregelen er at man skal slette opptak av private samtaler dersom man kommer over det.

Kokkvold mener det i utgangspunktet ikke er akseptabelt å avlytte andres samtaler, med mindre de er av vesentlig betydning og at man ikke har mulighet til å få fram denne informasjonen på annen måte.

- Det er fastslått at denne metoden ikke kan brukes i en ren dramaturgisk betydning, altså for å gjøre programmet mer spennende, sier Kokkvold, som uttaler seg på generelt grunnlag.

Lov å avlytte dersom en vet om det

Men dersom en av partene er klar over at samtalen blir tatt opp, er det lovlig.

- Men det er også god presseskikk å gjøre intervjuobjektet oppmerksom på dette. Også når det hersker tvil om en uttalelse kan bli offentliggjort, så er det journalistens plikt å få klarhet i dette, mener Kokkvold.

Også Kokkvold trekker fram Rosengrensaken, som man til slutt mente var såpass oppsiktsvekkende og avdekket forhold av så samfunnsmessig betydning at det var riktig å sende uttalelsene.

Informasjonsrådgiver Wegard Harsvik i Fagforbundet mener at den avlyttede samtalen ikke bringer noen nyheter.

- Uten at dette hadde vært en privat, pikant samtale så hadde det ikke vært noen sak, sier informasjonsrådgiver Wegard Harsvik i Fagforbundet til Dagbladet.no.

STRENGE REGLER: Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforund mener NRK må ha svært gode grunner til å vise opptaket i kveld.
<B>DEN SISTE SOVJETSTAT: Næringsminsiter Björn Rosengren hadde avsluttet intervjuet da han kom med den famøse uttalselsen. Den ble likevel vist på tv.
SNAKEKT SAMMEN: Sp-leder Åslaug Hagas og Fagforbundets Jan Davidsens private samtaler ble tatt opp på bånd av NRK Brennpunkt.