- Svært tilfredsstillende

Kong Harald får smertelindring, men har det etter forholdene bra etter operasjonen i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Han er våken og får adekvat smertebehandling», opplyses det i en pressemelding fra Slottet.

Kongen er operert for urinblærekreft, og operasjonen karakteriseres som svært vellykket.

!-Operasjonen gikk helt etter planen. Det er ingen holdepunkter for at sykdommen har spredd seg. Vi er ganske lettet over dette, sier overlege Trygve Talseth fra Rikshospitalet, som ledet operasjonen sammen med overlege Håkon Wæhre fra Radiumhospitalet.

Kongens fem og en halv time lange operasjon for å få fjernet den kreftrammede urinblæren, blir karakterisert som svært vellykket. Det oppsto ingen komplikasjoner underveis, og det ble ikke funnet noen form for spredning. Men legene vil fortsatt holde ham under nøye oppsikt utover kvelden mandag.

Ifølge informasjonssjef Wenche Rasch ved Slottet ble kongens nærmeste familie holdt løpende orientert under operasjonen. De skal også være lettet over at alt ser ut til å ha gått bra.

Kong Harald vil trolig først få besøk av familien tirsdag.

Puster selv

- Kongen har det bra, han er våken og puster selv og ligger nå på intensivavdelingen, opplyste Talseth på en pressekonferanse halvannen time etter at operasjonen var avsluttet. Talseth kunne også opplyse at kongen har gitt uttrykk for at han ikke hadde smerter, men at han var preget over å ha vært i narkose i flere timer.

- Vi regner det som sikkert at kongen nå er helbredet, sier Håkon Wæhre. Både han og Talseth er svært fornøyd med operasjonen, som de betegner som en ren rutineoperasjon.

Ifølge legene er det viktig at pasienten aktiviseres kort tid etter operasjonen, og de regner derfor med at kongen vil måtte stå opp og gå litt allerede tirsdag. Da vil han også få anledning til å drikke litt vann, men vanlig mat vil det ta noen dager før tarmene venner seg til igjen.

Ser bra ut

Det ble tatt vevsprøver av kongen under operasjonen. Legene opplyser at det vil ta et par uker før de får de endelige analyseresultatene, men at de foreløpige resultatene ser bra ut.

Kong Harald blir liggende på overvåkingsavdelingen i ett til to døgn, og deretter overført til medisinsk avdeling.

Ved operasjonen fikk kong Harald ny urinblære. Det er flere måter å gjøre dette på, men hvilken metode som ble valgt for kongen, vil ikke legene opplyse noe om.

- Dette tilhører privatlivets fred, sier Talseth.

Talseth opplyser at kongen var ved svært godt mot før han ble lagt på operasjonsbordet mandag morgen.

- Han har i det hele tatt imponert meg på veldig mange måter de siste 14 dagene, sier overlegen.

Ikke annerledes

På spørsmål om legene følte at operasjonen var annerledes fordi det var Norges konge som lå på operasjonsbordet, var svaret nei.

- Før og etter operasjonen fokuserer vi jo mye på det, men under operasjonen er han bare en vanlig pasient som alle andre.

- Vi er mer engstelig for å møte dere, sa en smilende Talseth henvendt til det fulltallige pressekorpset som var møtt fram på Rikshospitalet for å høre siste nytt om kongen.

15 eksperter

De to kirurgene Talseth og Wæhre, som regnes som Norges fremste innen kreftbehandling og urologi, hadde satt sammen et team som talte i alt 15 personer. Elleve av dem kom fra Rikshospitalet. Et så stort team er vanlig ved slike operasjoner.

Talseth og Wæhre hadde med seg ytterligere én kirurg, kongens faste lege, hjertespesialisten Halfdan Ihlen, to anestesileger, tre patologer, fire operasjonssykepleiere og to anestesisykepleiere.

Det er ventet at kong Harald blir på sykehuset i et par uker etter inngrepet. Men legene regner imidlertid med at kongen kan reise hjem et par dager før jul.

Kong Harald ble lagt inn på Rikshospitalet lørdag morgen etter at blærekreften ble konstatert for vel en uke siden.

(NTB)

SVÆR TILFREDSSTILLENDE: Kirurgene er fornøyde etter at kong Harald ble operert i dag.