– Svært uheldig opptreden

Stortingspresident Thorbjørn Jagland (Ap) kaller SV-veteran Stein Ørnhøis for «konspiratorisk».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Stortingspresidenten reagerer på at SVs mangeårige forsvars- og sikkerhetspolitiske rådgiver, Stein Ørnhøi, holder møter med svensk våpenindustri i en situasjon der regjeringen og Stortinget forbereder seg på å velge et av tre jagerfly, svenske JAS Gripen, det felles-europeiske Eurofighter eller amerikanske Joint Strike Fighter, F-35.

Konspiratorisk

– Jeg synes det framstår som svært uheldig at en av SV-leder Kristin Halvorsens nærmeste rådgivere har slike kontakter, kontakter som kan framstå som konspiratoriske.

– Konspiratorisk?

– Ja, dette kan framstå som konspiratorisk. Vi må huske på at denne regjeringen har – veldig fortjenstfullt – fått til en reell konkurranse om jagerflyinvesteringen. Tidligere virket det som Norge bare hadde et alternativ, det amerikanskproduserte jagerflyet, men nå er det kommet reell konkurranse mellom tre flyprodusenter. Da er det uheldig dersom Halvorsens nære rådgiver opptrer slik at man kan lure på om han allerede har bestemt seg for en av kandidatene.

– Ørnhøi sier til Dagbladet at det ikke er noen hemmelighet at han har et samarbeid med svenske interesser om å kjøpe JAS Gripen. SV vil heller kjøpe svensk enn amerikansk. Kommenter?

– Det vet jeg ikke noe om, men jeg er opptatt av hva som tjener Norge best. Å blande et framtidig kjøp av nye jagerfly med sikkerhetspolitiske kjepphester kan frata Norge viktige grep i de videre forhandlingene med partene. Målet er å anskaffe de beste jagerflyene til best mulig vilkår. Her hendler det også om oppdrag for norsk industri, sier Jagland.

- Kristin må på banen

– Svært uheldig opptreden

– Hva bør SV-ledelsen gjøre med Ørnhøi-saken?

– Jeg ville tro at det ville vært riktig av SV-leder Kristin Halvorsen å be Ørnhøi om å opptre på en annen måte i denne saken.

– Synes du Ørnhøi bør avslutte sitt svenske engasjement?

– Jeg er ikke posisjon til å mene noe om det, men jeg synes det er galt av Ørnhøi å opptre slik når det er regjeringens politikk å ha åpen og reell konkurranse om jagerflykjøpet, sier Jagland.

– Stein Ørnhøi er medlem i Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste. Gjør dette saken ekstra kinkig?

– Nei, jeg er først og fremst opptatt av det uheldige i at Ørnhøi - som Kristin Halvorsens nære rådgiver – har slike kontakter, sier Jagland.

 HER FÅR ØRNHØI HEMMELIG VÅPENNOTAT: SV-topp på restaurantbesøk med svenske våpenhandlere. Foto: Ulf André Andersen/Dagbladet
HER FÅR ØRNHØI HEMMELIG VÅPENNOTAT: SV-topp på restaurantbesøk med svenske våpenhandlere. Foto: Ulf André Andersen/Dagbladet Vis mer