Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Biologen er glad han lever:

- Svært uvanlig at den hopper på den måten

Marinbiologen var ute på sjøen for å «jakte» hvithai da den store overraskelsen bykset opp fra havet.

HVITHAI: Marinbiologen var ute på sjøen for å «jakte» hvithai da den store overraskelsen bykset opp fra havet. Video: CNN Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 30. juli i år var den amerikanske biologen Gregory Skomal vitne til en uvanlig opplevelse på jobb. Forskeren og hans kollegaer var ute på sjøen og så etter hvithaier ved Cape Cod, da nettopp en hvithai hoppet opp over havoverflaten og overrasket forskeren:

- Sikten ute på sjøen denne dagen var dårlig, og plutselig bare dukket den rett opp av vannet, en kjempesvær hai, forteller Skomal i et intervju med CNN.

Skomal jobber i Atlantic White Shark Conservancy og forsker på hai ved østkysten av USA. De har jobbet med å lete etter hai og markere dem de siste fem årene og er derfor vant til å se mye fra havets dyp, også hai.

Skomal kaller jobben de gjør ute på havet for «ren rutine», men at denne type hai svært sjelden pleier å bryte havoverflaten på denne måten:

- Det er svært sjelden vi ser at denne type hai hopper opp fra vannet og over havoverflaten, vi har bare sett lignende to ganger tidligere, sier forskeren i videoen.

HVITHAI: En stor hvithai dukker opp bare centimeter fra biologen. Video: Atlantic White Shark Conservancy Vi betaler for dine videoer. Send inn til [email protected] Vis mer

Glad jeg sitter her i dag

Han innrømmer at opplevelsen satte en støkk i ham, men at han ikke rakk å tenke så mye akkurat idet han fikk øye på det store dyret:

- Det varte kanskje bare i et halvt sekund, og det eneste jeg greide å tenke på var at jeg måtte få kameraet ned i vannet og filme den. Få den på video.

Biologen sier det er uklart hvorfor haien plutselig gjorde støtet opp mot havoverflaten. I et intervju med The Boston Globe sier han at han er nysgjerrig på hva som har foregått oppe i hodet til hvithaien:

- Jeg vet ikke hva motivasjonen dens var. Kanskje det var på grunn av båten, at den trodde at båten skulle angripe den på en eller annen måte.

I intervjuet undrer han også over at det at hvithaien viste tenner, for så forsvinne ned i havdypet igjen, var en «fight og flight»-taktikk fra dens side.

- Men én ting er i alle fall sikkert, og det er at jeg er glad jeg sitter her i dag, ler Skomal.

SULTEN HAI: Fiskerne ble storøyde vitner til at en sulten hai ikke ville gi slipp på det den mente var sitt eget bytte. Video: CNN Vis mer