Svak euro?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
  • Det er ikke lenger tvil om at EUs pengeunion blir et faktum fra nyttår. 11 land blir med i ØMU etter det historiske vedtaket på toppmøtet i helga. Dette er ett av de aller viktigste steg i integrasjonen i Europa etter krigen, som i høyeste grad også vil berøre de landene som ikke blir med.
  • Men EU-lederne måtte gjøre et kunstgrep for å få valgt den mektige sentralbanksjefen. Kompromisser er ikke ukjent i EUs historie, men den løsningen som ble valgt, kan reise tvil om styrken til den nye valutaen. En klar forutsetning for reformen var at den felles sentralbanken skal ha en selvstendig stilling uten politisk innblanding. Når Frankrike skal få sentralbanksjefen allerede etter fire år, kan dette prinsippet bli utvannet. Den tvilen som dermed er oppstått om sentralbankens stilling, kan komme til å svekke euroen i valutamarkedet. Det kan koste Europa dyrt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer