Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Svak kvalitetssikring ved Nordlandssykehuset

Ekstern gjennomgang avdekker en rekke mangler.

MÅTTE GÅ: Direktør Eivind Solheim ved Nordlandssykehuset på vei ut av pressekonferansen der han forklarte hvorfor han forlater sjefsstolen. I bakgrunnen informasjonssjef Randi Angelsen. Foto: Erik Veigård / Scanpix
MÅTTE GÅ: Direktør Eivind Solheim ved Nordlandssykehuset på vei ut av pressekonferansen der han forklarte hvorfor han forlater sjefsstolen. I bakgrunnen informasjonssjef Randi Angelsen. Foto: Erik Veigård / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ekstern gjennomgang avdekker en rekke mangler ved Nordlandssykehusets kvalitetssikring.

Gjennomgangen er foretatt etter at det i sommer ble kjent at Nordlandssykehuset har feilopererte kreftpasienter som sykehuset ikke hadde lov til å behandle.

I en rapport fra revisjonsfirmaet Deloitte kritiseres sykehuset for ikke å brukt sitt eget kvalitetssikringssystem på riktig måte.

Rapporten slår fast at Nordlandssykehuset bryter forskriften om internkontroll i sosial- og helsetjenesten.

Dårlig opplæring Det er bare to tredeler av lederne ved sykehuset som har fått opplæring i kvalitetsstyringssystemet DocMap.

Men to av tre ledere som har fått opplæring, svarer at opplæringen har vært god nok til å dekke deres behov.

Ledelsesverktøyet som skulle sikre at alle får tilstrekkelig informasjon om prosedyrer, sjekklister og retningslinjer er ikke brukt som forutsatt, konkluderer revisjonsfirmaet.

Den eksterne gjennomgangen foreligger etter at det i juni ble kjent at Statens helsetilsyn gransker 16 operasjoner ved sykehuset.

13 av disse operasjonene ble utført av to leger ved gastrokirurgisk avdeling i strid med retningslinjene fra Helse Nord. Flere pasienter fikk fjernet friske organer uten å ha kreft slik legene antok.

Ulovlige operasjoner Nordlandssykehuset hadde ikke lov til å utføre kreftoperasjoner i bukspyttkjertelen. Funksjonsfordelingen fra Helse Nord sier at det enten er Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø eller Rikshospitalet i Oslo som skal gjennomføre slike operasjoner. Sykehusledelsen var informert om operasjonene.

Utsatt Sykehusskandalen førte til at klinikksjef Hans T. Kvig Rydningen måtte gå fra sin stilling 28. juni i år.

Tre dager senere trakk administrerende direktør Eivind Solheim seg fra sin stilling.

Helsetilsynet er ikke ferdig med sin gransking av de 16 operasjonene. Tilsynet varslet nylig at rapporten er forsinket, og at den ikke vil bli lagt fram før over nyttår.

(NTB)

SLAKTES: Nordlandssykehuset (NLSH) i Bodø. Foto: Erik Veigård / SCANPIX
SLAKTES: Nordlandssykehuset (NLSH) i Bodø. Foto: Erik Veigård / SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!