Svak «Kvikk»-rapport

BERGEN (Dagbladet): - Vi var ikke kjent med at det ikke bare er «Kvikk»-offiserenes barn som er født med misdannelser, opplyser professor i medisinsk statistikk, Rolv Terje Lie. Han utelukker at konklusjonen i Sjøforsvarets rapport kunne blitt annerledes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Professoren ved Medisinsk fødselsregister på Haukeland sykehus har vært med på å utarbeide de statistiske beregningene. Disse, sammen med målinger av den elektromagnetiske strålingen om bord på KNM «Kvikk», har fått Sjøforsvaret til å konkludere med at man ikke kan bevise noen sammenheng mellom strålingen og medfødte misdannelser på barn.

Ny gjennomgang

Under Lies gjennomgang av data ble det ikke foretatt noe skille mellom menige som tjenestegjorde om bord og gruppen av offiserer. Andelen misdannede barn ville blitt atskillig høyere dersom man hadde undersøkt gruppen av offiserer isolert. De ti tilfellene av skader/misdannelser som er registrert, skal utelukkende være barn av offiserene. Lie har heller ikke hatt tilgang til måleresultatene som viser den elektromagnetiske strålingen om bord.

Marinelege på Haakonsvern, Jan Helge Halleraker, sier de tekniske måleresultatene fra «Kvikk» forelå først for tre- fire uker siden, og det har derfor ikke vært mulig å gå inn og se på hvor på båten strålingen var høyest og hvem av mannskapet som oppholdt seg mest i disse sonene.

Ufullstendig

- Det er dette arbeidet vi skal ta fatt på nå, men det vil trolig ta fra et halvt til ett år før vi er ferdige. Halleraker mener imidlertid at strålenivået var så lavt om bord på «Kvikk» at man ikke kan si at det er årsaken til misdannelsene.

Også et ufullstendig medisinsk fødselsregister gjør konklusjonene i rapporten usikre, mener Lie.

- Misdannelser på barn som vi registrerer, gjelder bare informasjon vi får fra fødeavdelingene. Misdannelser som oppdages ved sykehusets barneavdelinger, registreres ikke.