Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Svak vekst i Norge, men sysselsettingen økte

BNP-veksten i 1. kvartal 2016 var helt i tråd med forventningene, men ble langt på vei berget av kraftproduksjonen.

<ØKONOMI: Kraftproduksjonen bidro betydelig til BNP-veksten i 1. kvartal 2016. Foto: © Dag Røttereng / NN / Samfoto
<ØKONOMI: Kraftproduksjonen bidro betydelig til BNP-veksten i 1. kvartal 2016. Foto: © Dag Røttereng / NN / Samfoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no):  BNP-veksten i Norge i 1. kvartal 2016 var på 1,0 prosent. Bruttoproduktet i utvinning og rørtransport av olje og gass økte i 1. kvartal etter klar nedgang i kvartalet før og bidro til at oppgangen i BNP totalt ble på 1,0 prosent.

For Fastlands-Norge var BNP-veksten fra 4. kvartal 2015 på 0,3 prosent, trukket opp av kraftforsyningen med 0,2 prosentpoeng. Uten den var veksten på svake 0,1 prosent.

Det siste året er BNP-veksten (ikke sesongjustert prosentvis volumendring fra samme periode i fjor) totalt på 0,7 prosent og -0,4 prosent i Fastlands-Norge.

Til sammenligning var BNP-veksten i 4. kvartal 2015 på henholdsvis -1,3 og -0,1 prosent.

1-kvartal 2015 Bruttoproduktet i industrien falt gjennom fjoråret, men nedgangen har nå avtatt i styrke. For industri totalt viser de foreløpige sesongjusterte tallene en reduksjon på 0,5 prosent i 1. kvartal 2016, mens nedgangen var på 1,5 prosent i 4. kvartal i fjor.

Det er fortsatt en svak utvikling i oljerelaterte industrinæringer, men innen verftsindustrien er det tegn på bedring for skipsbygging med vridning mot andre markeder enn offshore, forklarer SSB.

I bygge- og anleggsnæringen forsterkes den positive utviklingen med en god vekst på 1,1 prosent i 1. kvartal. Innen de landbaserte primærnæringene var det volumvekst både i jord- og skogbruk, mens det i de havbaserte næringene var en klar oppgang i tradisjonelt fiske og tilsvarende nedgang i oppdrett.

I tjenesteytende næringer utenom offentlig forvaltning fortsatte fjorårets beskjedne utvikling med en nedgang i 1. kvartal 2016. I offentlig forvaltning var det derimot en aktivitetsvekst på 0,8 prosent i 1. kvartal, godt over gjennomsnittsveksten i fjor, heter det videre.

Varekonsum uendret - sysselsettingen økte SSB viser til at det etter en svak vekst i 3. kvartal og noe sterkere i 4. kvartal i fjor fortsatte konsumet i husholdningene å øke med en moderat fart i 1. kvartal i år. Igjen var det tjenestekonsumet som økte, mens varekonsumet var uendret sammenlignet med 4. kvartal i fjor.

Konsumet i offentlig forvaltning økte med 0,9 prosent i 1. kvartal, fordelt på kommuneforvaltningen og statsforvaltningen med henholdsvis 0,7 og 1,0 prosent.

I 1. kvartal økte sysselsettingen totalt med 0,1 prosent etter en tilsvarende nedgang i 4. kvartal. Økningen var i antall personer på om lag 4 100. Antall utførte timeverk økte også med 0,1 prosent i 1. kvartal.

Helt som ventet BNP-veksten var helt i tråd med Handelsbankens forventning mens Norges Bank ventet knappe 0,2 prosent.

Februarrapporten fra nettverket viste til nullvekst i norsk økonomi, og ifølge nettverkets telefonoppdatering fra april var det ingen endring i dette bildet, skriver sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbankens morgenrapport torsdag.

Handelsbanken forklarte sitt anslag med at kraftforsyningen har trukket en god del opp i første kvartal, noe som kan ha bidratt med så mye som 0,2-0,3 prosentpoeng til BNP-veksten. Det betyr også at banken hadde lagt til grunn null-vekst generelt i økonomien, men med et solid bidrag fra kraft.

Dette er imidlertid ikke noe som skal påvirke rentebanen til Norges Bank. Svingninger i kraftforsyningen er nemlig relatert til værmessige forhold; det er ikke et uttrykk for endringer i under-liggende økonomiske forhold, forklarer hun.

Makroøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken sier, etter at BNP-veksten ble offentliggjort, at de har sett en resesjon gjennom andre halvår av 2015 og at den underliggende vekstraten er litt svakere enn Norges Bank har ventet.

Han legger til at «innhentingen» i 1. kvartal var «triviell».

Revidering av 2015 I forbindelse med frigiving av tall for 1. kvartal 2016 er alle kvartalene i 2015 revidert. De nye tallene viser en kvartalsvis vekst i BNP for Fastlands-Norge på henholdsvis 0,2, 0,2, 0,0 og -0,1 prosent, noe som betyr en nedjustering i 4. kvartal i forhold til forrige publisering.

I 2015 var BNP-veksten på totalt på 1,6 og 1 prosent i Fastlands-Norge. I 2014 var den på henholdsvis 2,2 og 2,3 prosent.

Flere økonominyheter - Jeg skal ikke tippe på laksepriser, men dette kan jeg nesten garantere Britisk rentedom klar er klar  Svake industritall fra Europa

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!