Valutakursen

Svakeste krone siden finanskrisen

Sjeføkonom Jan L. Andreassen tror nedturen i boligmarkedet er hovedårsaken.

-SLO HARDT: - Ved inngangen av året var jeg obs på boligbiten, men trodde ikke den skulle slå så hardt på kronen, sier Jan L. Andreassen. Foto: Scanpix
-SLO HARDT: - Ved inngangen av året var jeg obs på boligbiten, men trodde ikke den skulle slå så hardt på kronen, sier Jan L. Andreassen. Foto: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen:) - Jeg trodde kronen ville være cirka 10 prosent sterkere ved utgangen av året enn den er nå, at den ville være rundt 8,90 mot euro. Men den ligger like under ti blank til tross for at oljeprisen har steget. Så det må være andre faktorer enn oljepris og rentenivå som har drevet dette, sier sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika til Finansavisen.

I går ble den norske kronen handlet på svake nivåer, midt på dagen betalte investorene rundt 9,88 kroner mot euro. Nest siste handledag før jul var norsk valuta imidlertid enda svakere, ved lunsjtider 21. desember kostet euroen 9,9927 kroner.

Det har bare skjedd én gang før i euroens historie at kronen har vært like svak. Julaften i finanskriseåret 2008 nådde euroen 10,0020 kroner.

Svorsk boligsmell

I Finansavisens rentepanel for 2018, der 16 økonomer og forvaltere kom med sine spådommer for neste år, var Andreassen en av dem som hadde minst tro på at kronen skal hente seg inn igjen. Han spådde at euroen ved utgangen av 2018 vil ligge på 9,40 kroner.

Men sjeføkonomen frykter han var for optimistisk.

- Det skal mye til for å havne på 9,40 kroner mot euro, vi er jo på 9,80-9,90 nå. Hvis vi tror at den norske kronen skal normalisere seg på nitallet, hva har vi gått glipp av som kan forklare dette? undrer Andreassen.

Han mener det ifølge avisa er naturlig å se på utviklingen i boligmarkedet for å finne i hvert fall en del av forklaringen. De siste tolv månedene har boligprisene falt i de tre største norske byene, og siden markedet nådde toppen i april i år har prisene falt med hele 10,5 prosent i Oslo. Denne utviklingen er imidlertid ikke særnorsk. Også i Sverige har boligmarkedet stagnert, dog uten å foreløpig dempe svensk krone like mye.

- Investorene frykter at boligsmellen i Norge og Sverige blir så kraftig at det må mer stimuli til enn pengepolitikk, mener Andreassen, og viser til flere utenlandske rapporter der Norge trekkes fram som særlig sårbart for tilbakeslag i boligmarkedet.

- Ved inngangen av året var jeg obs på boligbiten, men trodde ikke den skulle slå så hardt på kronen, fortsetter han.

Oljebråstopp

Andreassen mener det kan være enda en faktor i kronedramaet, i tillegg til oljepris, rentenivå og boligmarkedet.

– De profesjonelle forklaringene strekker ikke til. Den fjerde forklaringen jeg har begynt å tygge på er at oljealderen går mot slutten med mindre vi finner mer olje. Dette kan være en solnedgangsnæring for Norge, vis ikke vi gjør nye funn i Barentshavet og ikke åpner for oljeboring utenfor Lofoten kommer Norge om få år til å se veldig annerledes ut enn i dag, påpeker Eika-økonomen.

Andreassen åpner for at det kan komme en bråstopp i norsk økonomi allerede på begynnelsen av 2020-tallet.

– Så kanskje er forståelsen av norsk økonomi som vekstøkonomi svekket blant utenlandske investorer, spekulerer han.

Andre økonominyheter:
Vil selge valuta for 900 mill. dagen
​ Protector-sjefen overfører til barna