Negativ stemning:  Ferske PMI-tall indikerer at nedturen i norsk industri skyter fart. Foto: ERLING HÆGELAND / Dagbladet
Negativ stemning: Ferske PMI-tall indikerer at nedturen i norsk industri skyter fart. Foto: ERLING HÆGELAND / DagbladetVis mer

Svakeste norske PMI siden finanskrisen

Den norske innkjøpssjefsindeksen er godt under 50.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Den norske innkjøpssjefsindeksen (PMI) falt fra 46,5 i mai til 44,0 i juni.

Dette er den laveste indeksverdien som er målt siden oktober 2009, viser tall fra NIMA og Danske Bank.

PMI indikerer dermed at nedturen i norsk industri skyter fart. Det var en bredt basert nedgang i juni, med fall i alle indekser utenom Leveringstiden. Alle delindekser er dessuten under 50 i juni, det vil si fallende nivåer både i produksjon, ordreinngang og syssel-setting.

- PMI fortsetter å falle og viser negativ utvikling i alle delindeksene. Innkjøpsledernes vurdering indikerer heller ingen bedring da ordreindeksen har falt kraftig de siste 2-3 månedene, kommenterer Svein-Egil Hoberg i NIMA - Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk - i en kommentar.

Svakere produksjon Produksjonsindeksen falt fra 48,1 i mai til 45,7 i juni. Det er det laveste nivået siden august 2009. Det tyder på at fallet i industriproduksjonen akselererte i juni. De ikke-sesongjusterte tallene viser at produksjonsindeksen først og fremst faller fordi flere bedrifter går fra uendret til redusert produksjon.

Sysselsetting Sysselsettingsindeksen falt fra 44,5 i mai til 41,5 i juni. Det er den laveste indeksverdien siden september 2009. Fallet i industrisysselsettingen, som har vedvart siden i fjor høst, ser dermed ut til å skyte fart på ny. De ikke-sesongjusterte tallene viser at fallet i hovedsak skyldes at flere bedrifter nå melder om en reduksjon i sysselsettingen. Det kan i noen grad skyldes den nye runden med nedbemanninger i oljerelaterte næringer som pågår for tiden.