Svakt negativt på Oslo Børs

Betydelig kursfall for Tomra, Kværner og Schibsted oppveies av kursoppgang for Opticom, Frontline, Merkantildata og Telenor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Totalindeksen på Oslo Børs ligger og vaker i overkant av 1.351 poeng tirsdag ettermiddag, noe som er svakt ned fra sluttnotering på 1.352,34 poeng.

Orkla er tirsdagens mest omsatte aksje. Frem til klokken 14.45 er det omsatt Orkla-aksjer for til sammen 343 millioner kroner, men volumet er blåst opp av at meglerhuset Sundal Collier har omsatt en aksjepost på 1,8 millioner aksjer til kurs 166,50 kroner.

Orkla-kursen faller med en snau prosent til 164 kroner.

Opticom er igjen i støtet og kursen stiger med 7,2 prosent til 771 kroner. De siste dagene har det sydet av positive rykter rundt Intel og dette går ikke upåaktet hen blant day traderne.

Merkantildata er en annen indekstung aksje som gjør det skarpt i dag. Stadig flere tror at bunnen er nådd for IT services og har snudd i Merkantildata.

Aksjen sendes opp med 0,80 kroner, eller 3,2 prosent, til 26,20 kroner, men aksjen har vært omsatt helt oppe i 26,80 kroner. Meglerhuset Alfred Berg er for andre dag på rad betydelige kjøpere av Merkantildata.

Blant de øvrige store selskaper som bidrar til å presse totalindeksen opp tirsdag bør Frontline, Telenor og Norske Skog nevnes.

Frontline løftes av signaler om at OPEC kan komme til å øke produksjonen fra tredje kvartal. Kursen er opp 2,1 prosent til 174 kroner.

Telenor stiger med en snau prosent til 43,20 kroner. Meglerhuset DnB Markets har tatt Telenor inn i sin ukeportefølje.

Tekenologiindeksen er sterkeste delindeks tirsdag ettermiddag og indeksen er opp 1,8 prosent. I tillegg til Opticom, Merkantildata og Telenor bidrar Tandberg Televisison, Tandberg og Nera til oppgangen for teknologiaksjene. Tandberg-selskapene stiger med et par prosent, mens Nera er opp 1,6 prosent.

Tomra er under press. Finanskanalen skrev mandag at Fridemokratene nå går mot returpant på engangsemballasje, men siden London-markedet holdt stengt mandag slapp Tomra relativt greit unna i går.

Dessuten er det stadig flere av delstatene i Tyskland som nå går i mot pantordningen, og Schleswig-Holstein er foreløpig eneste delstat som har støttet ordningen.

Alt dette legger press på Tomra og kursen faller med 4,4 prosent til 152 kroner. Tomra har vært omsatt helt nede i kurs 147 kroner i løpet av tirsdagen.

Kværner faller tilbake etter at aksjen ble sendt på en kraftig opptur mandag. Kursen holder seg imidlertid på 70 kronersmerket, tilsvarende et kursfall på 2,8 prosent fra mandag.

Schibsted er under press tirsdag. Flere oppslag den siste tiden indikerer at medieselskapet er under press for tiden. I tillegg skriver Kampanje at TV2 går mot tøffere tider. Schibsted eier en tredel i TV2.

Schibsted faller med 5 kroner, eller 4,9 prosent, til 97 kroner.

SAS presses ned etter svakere enn ventet resultat. Selskapet venter at resultatet i år vil bli klart bedre i år enn i fjor. SAS vil kutte kapasitet for å møte lavere etterspørsel. Flyselskapet merker en avmatning i internasjonal økonomi.

PGS faller med 3 prosent til 98 kroner etter at seismikk gikk mot strømmen i USA i går. Oljeservice opplevde salgspress i det amerikanske aksjemarkedet og det var særlig riggaksjene som falt i kurs. Dette smitter over på Oslo Børs tirsdag.

Blant de mindre selskapene er det flere som har kommet med resultater tirsdag. Visma stiger med 7,9 prosent til 75 kroner etter resultatfremleggelse der Visma Business og Visma Software viser goder marginer.

Natural gikk på et underskudd etter en kraftig omsetningsøkning, men det synes ikke å plage investorene som sender kursen opp med 5,8 prosent til 72,50 kroner.