FOR FRISKE:  Svalbard er et samfunn laget for friske mennesker som klarer seg sjøl. Her finnes verken eldresenter eller sosialkontor. Men her lurer nå De grønne på om de kan etablere et asylmottak. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
FOR FRISKE: Svalbard er et samfunn laget for friske mennesker som klarer seg sjøl. Her finnes verken eldresenter eller sosialkontor. Men her lurer nå De grønne på om de kan etablere et asylmottak. Foto: Anita Arntzen / DagbladetVis mer

- Svalbard er et samfunn laget for friske, arbeidsføre mennesker

På Svalbard må folk klare seg sjøl. Hvis ikke, kan Sysselmannen sende dem tilbake til fastlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Miljøpartiet de Grønne vurderer nå ideen om å etablere et asylmottak for flyktninger på Svalbard.

- På et møte i august snakket vi om at vi ønsker å ta i mot flyktninger på Svalbard. Både bosetting og mottak kan være aktuelt, sier partileder Espen Klungseth Rotevatn i Miljøpartiet De Grønne Svalbard til Vårt Land.

- Politisk spørsmål Sysselmannen på Svalbard, Odd Olsen Ingerø, sier til Dagbladet at han ikke vet hvilket møte De grønne sikter til.

- De grønne har spurt om det er juridisk mulig å plassere et asylmottak her. Det er kanskje ikke noen direkte hindring for det, og dette blir et rent politisk spørsmål som politikerne må avgjøre, sier Ingerø.

Sysselmannen understreker likevel at Svalbard er et samfunn der folk må klare seg sjøl.

- Vi har ikke et sosialkontor, og vi har ikke denne type ytelser. Longyearbyen er et samfunn som er laget for arbeidsføre, friske mennesker. Det er vanskelig med arbeidsplasser, og Store norske er nå i en oppsigelsesperiode, sier Ingerø.

Ikke familiesamfunn Svalbard er et samfunn der folk må klare seg sjøl. Blir du for gammel og syk til å bo alene, må du dra til fastlandet. Tre uker før gravide skal føde, må de også reise fra øya for å føde. Kompliserte operasjoner gjøres heller ikke på Svalbard.

- Svalbard er ikke et familiesamfunn. Jeg har vært her mer eller mindre siden 2001, og i perioder har det har kommet mennesker som har søkt seg hit. Også folk med flyktningstatus. Men hvis ikke folk klarer å få seg jobb, skjønner de raskt at de ikke kan være her. Hvis ikke har Sysselmannen en forskrift som sier at de som ikke klarer seg selv, de kan returneres til fastlandet, sier Ingerø.

Dette kan være både av økonomiske og helsemessige grunner.

- Men dette er et politisk spørsmål. Hvis et politisk flertall i Norge ønsker å få til dette, så er det ikke juridisk umulig. Men i så tilfelle måtte dette ha blitt fullfinansiert fra statens side. Dette ligger ikke under vårt ansvarsområde, sier Ingerø.

Og understreker:

- Svalbard er ikke et livsløpsamfunn. Når du ikke er arbeidsfør, eller kan ta ansvar for seg selv, skal du reise til fastlandet.

OPP TIL POLITKERNE:  Sysselmann på Svalbard, Odd Olsen Ingerø, understreker at det er politikerne som skal bestemme om det kan komme et asylmottak på Svalbard. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
OPP TIL POLITKERNE: Sysselmann på Svalbard, Odd Olsen Ingerø, understreker at det er politikerne som skal bestemme om det kan komme et asylmottak på Svalbard. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer