Svalbard i Arktis var mandag det varmeste stedet i Norge

Foto: Odd Roar Lange/Dagbladet
Svalbard i Arktis var mandag det varmeste stedet i Norge Foto: Odd Roar Lange/DagbladetVis mer

Svalbard er varmest i Norge

36 grader varmere enn samme dag i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Longyearbyen var mandag det varmeste stedet i Norge, med en temperatur hele 36 grader høyere enn samme dag i fjor. Samtidig drukner enkelte steder i rekordmye regn.

Med 4,5 plussgrader har Longyearbyen mandag vært det varmeste stedet i landet, skriver Svalbardposten. Sammenlignet med de 31,5 minusgradene som viste seg på gradestokken samme dato i fjor, er temperaturen uvanlig høy.

Og ikke bare er det unormalt varmt. Mildværet har også brakt med seg kraftig nedbør. Det siste døgnet har det falt 25,9 millimeter nedbør ved flyplassen, mens det vanligvis faller 15 millimeter nedbør i hele januar. Det massive regnet har utløst skred og ført til flere stengte veier i og rundt Longyearbyen. Søndag måtte et SAS-fly kansellere avgangen fordi rullebanen på flyplassen var for glatt.

Også i Ny-Ålesund har det vært svært vått, med 98 millimeter nedbør de siste 24 timene. Dette er ny rekord for Ny-Ålesund, ifølge Meteorologisk institutt.

- Dette er veldig spesielt. Det er ikke uvanlig med en mild periode i januar, men det er ikke normalt at den varer så lenge, og at det er så mye nedbør, sier meteorologikonsulent Torgeir Mørk ved Svalbard lufthavn.

Årsaken til mildværet og nedbøren ligger i et høytrykk som har etablert seg over Nord-Skandinavia.

- Dette høytrykket dirigerer lavtrykk oppover til Svalbard og sender med varm og fuktig luft sørfra, sier Mørk.

Ekstremvarmen er imidlertid ikke rekord for Svalbard i januar. Den ble satt 16. januar 2006 da gradestokken viste 7,7 plussgrader.

(NTB)