SVALBARD: I dag lever Svalbard-samfunnet av kull, forskning og turisme. Gruvedriften skal fortsette. Foto: Linda Næsfeldt / Dagbladet.
SVALBARD: I dag lever Svalbard-samfunnet av kull, forskning og turisme. Gruvedriften skal fortsette. Foto: Linda Næsfeldt / Dagbladet.Vis mer

Svalbard kan få verdensarvstatus

Men det blir ja til ny kullgruve.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Regjeringen sier ja til ny kullgruve på Svalbard i dag. Samtidig går de inn for å søke om verdensarvstatus, opplyser sikre kilder til Dagbladet.

Arbeiderpartiets stortingsgruppe gikk inn for å åpne ny kullgruve i Lunckefjell. Den nye gruva vil være i drift fra 2014 til 2018. SV var i utgangspunktet i mot videre kullgruvedrift, men tapte slaget i regjeringen.

Bakgrunnen for vedtaket er at den nåværende Sveagruva kan gå tom for kull allerede i 2013. Sv og miljøorganisasjoner som WWF og Greenpeace har vært imot, på grunn av de høye klimagassutslippene som brenning av kull forårsaker. Årsaken til at kullgruvedriften likevel forlenges, er at den er en av de tre viktige pilarene som gjør at bosetningen på Svalbard kan opprettholdes. Kullgruvedriften vil bli videreført mot strenge miljøkrav, blant annet skal området tilbakeføres til sin opprinnelig stand etter av driften er avsluttet.

De to andre pilarene på Svalbard, er forskning og turisme. De skal nå styrkes. Miljøverndepartementet starter nominasjonsprosessen inn mot Unesco for å få Svalbard på lista over verdensarvområder. I tillegg blir det bevilget penger til en ny geodesiantenne for Statens Kartverk i Ny-Ålesund.

SNART TOM: Svea-gruven på Svalbard kan gå tom i 2013. Foto: Tor Richardsen / SCANPIX .
SNART TOM: Svea-gruven på Svalbard kan gå tom i 2013. Foto: Tor Richardsen / SCANPIX . Vis mer