30 CM TENNER: Pliosauren «Predator X» ble funnet på Svalbard. Det er et av de største rovdyrene som noensinne har levd i havet. Ill: Atlantic Productions
30 CM TENNER: Pliosauren «Predator X» ble funnet på Svalbard. Det er et av de største rovdyrene som noensinne har levd i havet. Ill: Atlantic ProductionsVis mer

Svalbard-monsteret var tidenes verste drapsmaskin

Får Tyrannosaurus Rex til å se ut som en valp, viser nye fossilfunn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En norskledet utgraving på Svalbard har avdekket oppsiktsvekkende detaljer om det som kalles det farligste dyret som noensinne har patruljert verdens hav: Svalbard-monsteret «Predator X».

I går offentliggjorde Naturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo nye og sensasjonelle fossilfunn av hodeskallen til det maritime reptilet - pliosauren - som levde i havene for over 147 millioner år siden.

Tyrannosaurus Rex, et av de største landrovdyrene, ville hatt lite å stille opp med, sier forskerne, og omtaler «Predator X» som det «ultimate rovdyret» - fem ganger så tung som dinosauren.

— Du kunne hatt to Tyrannosaurus-hoder inni munnen til denne — samtidig. Hodet er dobbelt så langt, sier virveldyrpaleontolog dr. Jørn Hurum, som ledet utgravningen i 2008, til Dagbladet.no.

FORNØYD: Virveldyrpaleontolog dr. Jørn Hurum ledet utgravningen i 2008 Foto: Atlantic Productions
FORNØYD: Virveldyrpaleontolog dr. Jørn Hurum ledet utgravningen i 2008 Foto: Atlantic Productions Vis mer

— Monsteret får T-Rexen til å framstå som en hundevalp, sier en av forskerne i videoklippet over.

Biter fra seg
Bitekraften var imponerende 2300 kilo per kvadratcentimeter: Fire ganger større enn Tyrannosaurusen og ti ganger kraftigere enn noe levende dyr i dag, opplyser museet.

Og med 30 centimeter lange tenner, lengde på 15 meter og vekt på 45 tonn, ble dyret den ubestridte eneren og herskeren i havet under den såkalte Juraperioden.

 Total 11 forskere fra flere land deltok i arbeidet. Foto: Atlantic Productions
Total 11 forskere fra flere land deltok i arbeidet. Foto: Atlantic Productions Vis mer

Hjernen var avlang og smal, men i likhet med resten av dyret spesialisert på én ting: Drap.

— Rovdyrene i Juraperioden hadde et ekstra gir. Den gangen var det noen som spiste det vi anser for å være farlige dyr i toppen av næringskjeden i dag, som for eksempel hvithai, sier Hurum.

Hurum håper også at de har løst et av de store mysteriene ved disse reptilene, nemlig at de hadde fire, og ikke to, luffer som de brukte for å svømme.

SPESIALISERT FOR DRAP: Pliosauren var den store sjefen i næringskjeden. Ill: Atlantic Productions
SPESIALISERT FOR DRAP: Pliosauren var den store sjefen i næringskjeden. Ill: Atlantic Productions Vis mer

— Ved hjelp av robotmodeller og vindtunneler har vi funnet ut at den svømte med framluffene, men brukte bakluffene når den måtte akselerere kjapt, som for eksempel når den skulle angripe. Dette er helt ny viten, sier Hurum til Dagbladet.no.

Skagerrak
Det internasjonale teamet fant de første fossilene fra «Predator X» i 2007, men fjorårets funn viser større og grovere knokler enn dem funnet før. Dette bekrefter antakelsene om den massive størrelsen på drapsmaskinen.

- Den gangen var vi litt usikre på størrelsen, sier Hurum.

Ill: Tor Sponga, BT
Ill: Tor Sponga, BT Vis mer

De siste eksemplarene døde ut med dinosaurene for om lag 65 millioner år siden. Og godt er kanskje det, da Svalbard-funnet viser at de bodde i havet på våre breddegrader, og kunne basket rundt i vannet utenfor det som er kysten av Norge i dag.

— Det var omtrent på 60 grader nord — omtrent der Oslo er i dag. De bodde på åpent hav, så de kunne levd ute ved Skagerrak, sier Hurum.

Ny dokumentar
Oppdagelsene har vakt såpass internasjonal oppsikt at den amerikanske tv-kanalen History Channel har laget dokumentar om Svalbardmonsteret som sendes i mars. De vitenskaplige funnene blir publisert seinere i år.

STOR: Hurums datter Ida viser hvor stor pliosaurens ene luffe er. Foto: Tor Sponga, BT
STOR: Hurums datter Ida viser hvor stor pliosaurens ene luffe er. Foto: Tor Sponga, BT Vis mer

Hurum tror de kan revolusjonere dagens teorier om marine reptiler og dinosaurer.

— Dette er antakelig verdens største forekomst av marine reptiler, og kan gi mye nytt til lærebøker og forskning i åra som kommer, sier Hurum.

MØYSOMMELIG: Mange tusen fossilbiter fra funnstedet på Svalbard granskes. Foto: Naturhistorisk museum/UiO
MØYSOMMELIG: Mange tusen fossilbiter fra funnstedet på Svalbard granskes. Foto: Naturhistorisk museum/UiO Vis mer