Svalbard-radar i Chamonix

I dag fraktes en snøradar fra Svalbard inn til rasområdet ved Chamonix for å starte letingen etter den savnede nordmannen Lennart Nordengen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Mannskapet vårt er kommet til skadestedet og får nå inn utstyret med helikopter, sier sikkerhets- og logistikksjef Fred Skancke Hansen ved UNIS, universitetsstudiene på Svalbard, til NTB i dag.

UNIS fikk en forespørsel fra Røde Kors om de kunne hjelpe til med søkingen i Chamonix etter skredulykken som skjedde søndag 4. februar. Tre personer fra UNIS har reist til stedet.

Brukt én gang før

Snømassene i skredområdet er opp til 8 meter tykke og dekker et område på rundt 100 ganger 200 meter.

- Vi bør ha en god mulighet til å søke 10 meter nedover, sier Skancke Hansen.

Snøradaren sender elektromagnetiske signaler nedover i underlaget. Refleksjonene som kommer tilbake gir indikasjoner på tettheten i underlaget. Stein og andre fremmedlegemer i snøen kan gjøre søket vanskeligere.

UNIS har kun brukt snøradaren til å søke etter personer under snø én gang tidligere for å finne den ene av de to personene som omkom i et skred på Svalbard tidligere denne måneden.

- Da var det optimale forhold for søk. Vi vet foreløpig ikke om forholdene er like gode i Chamonix, sier Fred Skancke Hansen til NTB.

Snøradaren brukes vanligvis til å lete etter bresprekker eller til å undersøke tettheten i snø eller fast underlag.

Til tirsdag

Letemannskapene fra Svalbard kan være i Chamonix til tirsdag. Da må utstyret fraktes nordover igjen.

Tilstanden er fortsatt svært alvorlig for Trude Vik fra Bergen som ligger bevisstløs på sykehus i Frankrike etter skredulykken.

- Sent fredag kveld fikk vi beskjed via vår konsul i Chamonix om at tilstanden for Trude Vik ser litt bedre ut enn tidligere, sier fungerende pressetalsmann i Utenriksdepartementet, Bjørn Berge, til Bergens Tidendes nettutgave.

Trude Viks pårørende er fortsatt til stede i Chamonix.

(NTB)