Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Svalbard varmest i Norge i dag. Resten av landet sliter med «russerkulde»

Seks pluss i nord.

VARMEST: Søndag var Svalbard det varmeste stedet i Norge. Det er ifølge Meteorologisk Institutt ikke vanlig kost. Foto: Yr.no
VARMEST: Søndag var Svalbard det varmeste stedet i Norge. Det er ifølge Meteorologisk Institutt ikke vanlig kost. Foto: Yr.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Helgen og søndag spesielt har vært preget av kaldt vær over store deler av Norge, men på Svalbard er historien en annen.

Meteorologisk institutt la søndag kveld ut en melding på Twitter der de kunne fortelle at Svalbard med seks varmegrader i dag var Norges varmeste sted. En sjelden begivenhet - i alle fall 3. januar.

«Russerkulde» Statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe forteller til Dagbladet at årsaken til dette ligger noe lenger sør.

- Den varme luften kommer fra de britiske øyene og Atlanterhavet. Det ble faktisk satt varmerekorder på Svalbard rundt nyttår. Det er litt spesielt, men samtidig litt morsomt at det kan være så mildt så langt nord. Litt eksotisk, sier han.

Der Svalbard kan nyte vårlige temperaturer, har kvikksølvet krøpet ned på blått i nesten hele landet forøvrig. Dette skyldes forholdene i øst.

- Resten av landet opplever «russerkulde» med vind østfra som blåser inn over Skandinavia, sier Walløe.

Siste krampetrekning Det var mange sørpå som var skuffet over manglende snø på julaften og i store deler av jula, men nå ser det ut til at snøen blir liggende. I alle fall en stund til.

- Det vil komme lite snø de neste dagene, men mot slutten av uka vil sjansen for nedbør som snø være økende i sør. Det blir likevel ingen store mengder, sier han.

Og Svalbard må også belage seg på kaldere temperaturer de neste dagene.

- Ja, da går det i retning av mer normale forhold. Det blir kaldt i hele landet de neste dagene. Dette var den siste krampetrekningen for den milde perioden, avslutter Walløe.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media