Kuldesjokk:

Svalbard varmest i Norge siste døgnet

Svalbard var varmest siste døgnet. Samtidig er det ingen tegn til at kulda ellers i Norge vil gi seg med det første, ifølge statsmeteorologen.

VARMEST: Svalbard var varmeste delen av Norge siste døgnet. Her går en isbjørn over isen ved Phippsøya, en av Sjuøyane nord for Nordaustlandet på Svalbard. På Svalbard er det ca. 3000 isbjørner. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
VARMEST: Svalbard var varmeste delen av Norge siste døgnet. Her går en isbjørn over isen ved Phippsøya, en av Sjuøyane nord for Nordaustlandet på Svalbard. På Svalbard er det ca. 3000 isbjørner. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag, mandag, tar Buskerud, Oppland, Troms og deler av Hordaland vinterferie. De som ønsker milde temperaturer i ferien, burde ta turen til Svalbard.

Årsaken til den unormale kulden er et kraftig høytrykk som har lagt seg over Nord-Skandinavia, ifølge statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl.

- Plasseringen av høytrykket gjør at det drar inn kalde luftmasser fra Sibir. Luftmassene ender opp over Skandinavia og og Sør-Europa, og energien fra bakken forsvinner ut i atmosfæren, sier Løvdahl.

Små lavtykk går bare rundt høytrykket og ender opp på Svalbard.

Kulda vedvarer sannsynligvis

Løvdahl sier han forstår at flere medier melder kulde frem til påske.

- Vi ser ingen tegn i prognosene fra ECMWF (europeisk senter for værmelding) at kulda skal gi seg. Alt tyder på at det er et standhaftig høytrykk vi har med å gjøre, sier Løvdahl.

Det er likevel flere ting som spiller inn på hvor kaldt det blir.

Skydekke og vind spiller sterkt inn på hvor lavt gradene på gradestokken faller. Klarvær og null vind gir de kaldeste dagene, mener Løvdahl

- Lufta i høytrykket er tung og kald, og dermed vanskelig å flytte på. De få lavtrykkene som kommer, går bare rundt og ender opp på Spitsbergen, sier Løvdahl.

Figuren til høyre viser at Svalbard har fått de mildeste temperaturene det siste døgnet, med fire plussgrader.

At luften er tung og kald, betyr at det må kraftige lavtrykk til for å bryte sirkulasjonen i høytrykket, for å få mildere temperaturer, ifølge Løvdahl.

Fordi det er såpass sent på året, vil det også være en viss døgnvariasjon på grunn av oppvarming fra solen, legger Løvdahl til.

OBS-varsel

Det er uvanlig at meteorologene på Blindern målestasjon i Oslo må vurdere å sende ut spesialvarselet isingsvarsel, sier Løvdahl.

Det skulle ifølge værmeldingen forrige uke bli -18 grader på Blindern målestasjon i Oslo torsdag 1. mars, årets første vårdag. Nå er det meldt «bare» -16 grader.

- Det er meldt kuling på kysten fra Oslofjorden til Lindesnes, og temperaturer fra -5 til -10. Det er da ting begynner å skje, sier Løvdahl.

Selv om meteorologene vurderer å sende ut varselet om ising på sjøfartøyer, vil folk flest ikke merke det, mener Løvdahl.

Sendt hjem fra skolen

Opptil 170 elever ble sendt hjem fra Kirkevoll skole i Re i formiddag, melder NTB.

Skolen mente temperaturen i klasserommene var for lav. Alle elevene møtte opp som vanlig mandag morgen, men i 9-tiden ble foreldrene varslet om at elevene som går på 4.–7. trinn, dro hjem.

- 1.–3. trinn er fortsatt på skolen fordi de har varme nok klasserom, mens 4.–7. trinn hadde kalde klasserom i dag. Vi har målt fra 9 til 13 grader i rommene, sier rektor Rikke Lillebø til NRK.

Utenfor skolen var det 17 kuldegrader mandag morgen. Kommunalsjef Unni Bu opplyser at årsaken til de kalde klasserommene, var en feil i varmepumpa og fyrkjelen ved skolen. Feilen er nå rettet, og barna får en vanlig skoledag tirsdag. Elevene selv tok nyheten om en overraskende fridag med godt humør.