Svaner strømmer til Os etter «Havnesjefens» død

Norges mest omtalte svane, «Havnesjefen», har etterlatt seg et maktvakuum i havnen i Os. Etter at han ble avlivet, har opp mot 50 svaner strømmet til stedet.

DREPT I FJOR: «Havnesjefen» ble avlivet i fjor sommer etter å ha angrepet barn i Os. Foto: Midtsiden
DREPT I FJOR: «Havnesjefen» ble avlivet i fjor sommer etter å ha angrepet barn i Os. Foto: Midtsiden Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

– At «Havnesjefen» nå er borte har nok mye å si for at dette har skjedd. Tidligere har man ikke sett slike ansamlinger på dette stedet, fordi han har jaget dem vekk, sier svane-entusiast Sølvi Bugge til Bergensavisen.

«Havnesjefen» var kjent for å være aggressiv og for å angripe mennesker. Dermed er maktbalansen endret etter hans død, og enkefruen hans måtte til slutt forlate området i vinter.

– Mange inntrengere har kjempet mot henne om reviret og plassen hennes i Os havn helt siden «Havnesjefen» ble avlivet, sier Bugge.

Etter at også enkefruen forsvant, har tilstrømmingen økt ytterligere. På det meste har det vært over 50 knoppsvaner i flokken, ifølge biolog Arvid Breistøl.

«Havnesjefen» ble avlivet i august i fjor etter en langvarig strid om hvilken skjebne han skulle få. Bugge mener kjendissvanens oppførsel skyldtes at folk plaget ham, og hun håper at nye innflyttere får være i fred.

– Jeg har sett folk være stygge mot «Havnesjefen» mange ganger, og ofte så bare folk på uten å foreta seg noe. Vi må bli flinkere dersom et nytt par slår seg ned. Ser man noen som plager dem, så ta den telefonen til politiet, sier Bugge til avisen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer