Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Svangerskapsperm

- Må deles likt mellom mor og far dersom man skal ha likestilling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jeg er arbeidsgiver i næringslivet og småbarnspappa.

Jeg har sagt for flere år siden at svangerskapspermisjon må deles helst likt mellom mor og far dersom man skal ha likestilling. Sånn ca 50/50 deling mellom menn og kvinner, også i ledende stillinger, er sundt og produktivt. Men det er ikke lett å få til. Det er faktisk ikke mulig uten å skade bedriften betydelig.

Jo viktigere stilling en person har, jo værre er det med svangerskapspermisjon. Det er nesten umulig med vikarer i viktige stillinger. De kommer ikke inn i jobben før de må ut av stillingen igjen. Dette fører til at kvinner i stor grad ikke får tilbud om kritiske stillinger. Når de er utenfor produktiv alder er de frakjørt av menn. Jeg har fått konkret påpakning fra styret om å revurdere min politikk fordi de mente jeg var for kvinnevennlig med noen viktige funksjoner i svangerskapspermisjon samtidig.

Forslaget om tredeling er langt bedre for kvinner. Det må være lov å være kvinne med ambisjoner. Forholdet mellom kvinner som har lederutdanning og hvor mange som har lederstilling henger ikke sammen. Men forslaget er også bedre for barn og fedre. Når far tar stellet klarer mor å amme selv om hun jobber. Det går greit. Barn får i større grad 2 nære omsorgspersoner og det er viktig. Menn som tidlig tar omsorg for barn blir ikke overgripere (det er forsket på). Fedre får rikere liv ved å ta større ansvar for barna. Alle tjener.

En slik ordning er bra landets produksjon også. Nå må man ta mindre kvalifiserte menn bare fordi man vet at ikke blir borte med barn.

Og dette er ikke «privatlivsdiktat» fra politikere. Svangerskapspermisjon er et gode som ikke er like utbygd i alle land. Politikerne må lage de beste arrangementer rundt godene. Tredeling vil funke mye bedre.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media