Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Svanhild»

«Svanhild» funnet død med stygge skader

Overveiende sannsynlig at svanen er død på grunn av mennesker, mener leder for organisasjonen NOAH. Politiet er frustrerte i jakten på å løse gåten.

NOAH: Overveiende sannsynlig at svanen er død på grunn av mennesker, mener leder for organisasjonen. Video: Celina Morken. Bilder: NTB Scanpix Vis mer

Svanen «Svanhild» ble funnet død ved Mangerskaia i Radøy kommune i Hordaland. Hendelsen fant sted for to uker siden og det var avisa Strilen som først omtalte saken.

23. juni ble saken anmeldt til politiet av organisasjonen NOAH som jobber for dyrs rettigheter og vern.

- Vi så denne saken først via media, men samtidig var det mange opprørte mennesker som tipset oss, og i etterkant fikk vi flere tips om at svanene var blitt plaget og at folk hadde truet med å skade dem, forteller Siri Martinsen.

Hun er veterinær og leder for NOAH.

Politiet ønsker opplysninger

- Problemet er at de som har sett denne svanen ikke har tatt direkte kontakt med oss, sier politibetjent Glenn Våge ved Nordhordland lensmannskontor.

- Vi vet at bildet har sirkulert i sosiale medier og lokale medier. Det eneste vi sitter på per nå er de samme bildene. Vi har heller ikke funnet svanen og dermed er det vanskelig å gjøre videre etterforskningsarbeid.

Våge kommer i tillegg med en oppfordring til folk.

- Vi ønsker å obdusere for å fastslå når noe sånt skjer. Ta direkte kontakt med politiet hvis du kommer over noe slikt. Da har vi mulighet til å reise ut for å etterforske.

OSLO SENTRUM: Da en svane forvillet seg inn i Oslo-trafikken tok Bymiljøetatens Pål Holden grep. Video: Ina Roll. Reporter: Mariann Habbestad, Dagbladet TV Vis mer

Flere tips

Martinsen forteller at flere av tipserne har trodd at «Svanhild» ble skutt.

- Vi har fått flere tips som tilsier at svanen ble skutt, men dette må politiet finne ut av. Det er imidlertid overveiende sannsynlig at svanen er død på grunn av mennesker. Noen tror at de har en slags «rett» til å angripe svaner når fuglene forsvarer ungene sine, men alle dyr er fredet i yngletida. Man skal holde seg unna dyrenes unger og bo, ikke provosere dem eller angripe dem.

Med yngletida menes det fra når fuglene begynner å hekke. Dette er en prosess fra paring til klekking av egg, og selv etter det markerer fuglene området og passer godt på til ungene er flygedyktige selv.

Fugler er utsatt

- Vi har anmeldt tre saker som gjelder svaner i år. Vi har også anmeldt flere saker som gjelder måker og andre sjøfugler. Fugler er dessverre utsatt for kriminalitet, og det eksisterer en del dårlige holdninger overfor særlig måker – hvorav flere arter er truet, konstaterer Martinsen.

Hva er din oppfordring til folk med tanke på at mange vil befinne seg rundt og i vann i sommer?

- Dyr skal få være i fred, særlig skal man vise varsomhet i yngletida. Husk at svanene og måkene må passe godt på ungene sine, og dersom vi beveger oss for nær unger og reir er det helt naturlig at fuglene reagerer. Da bør vi vise respekt. Alle dyr har egenverdi, og det er viktig at folk som observerer hets og plaging av ville dyr, melder ifra – det er ulovlig og bør straffes. Mange arter sliter og vi står midt oppe i en naturkrise, særlig er mange sjøfugler utsatt. Vi må gi plass til de ville dyrene slik at de har en sjanse til å overleve.

SLÅTT TIL BLODS: - Reagerte med å ta tak i halsen dens. Video: Privat Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!