Svanhilds anke

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
  • Et vedtak i fylkesnemnda, en tingrettsdom og en dom i lagretten konkluderer alle med at Svanhild Jensen fra Kvænangen i Troms ikke er egnet til å ha omsorgen for sine to små barn. Lagretten utvider samværsretten fra fire til seks ganger i året og understreker at IQ-testen der Svanhild scorer lavt, likevel ikke ligger til grunn for omsorgsovertakelsen. Det er observasjonene til barnevernsnemndas sakkyndige som i hovedsak har lagt premissene for konklusjonen om Svanhilds omsorgsevne. Et flertall i Hålogaland lagmannsrett finner også at Svanhilds viktige ressurs, nettverket i lokalmiljøet, har opptrådt lite samarbeidsvillig og uten innsikt i forholdene som taler for at Svanhild trenger særlig støtte som omsorgsperson. Dommen er med andre ord så lite oppklarende at alle parter i saken vil være tjent med at Høyesteretts kjæremålsutvalg ikke avviser anken fra Svanhilds advokat.
  • Debatten rundt Svanhild-saken har vært uvanlig kraftig fordi sakkyndiges utsagn står i så grell kontrast til skussmålene småbarnsmoren får i nærmiljøet. Og nettopp sakkyndiges rolle i barnevernssaker er en vanskelig nøtt. Ikke sjelden opplever pårørende at de sakkyndige opptrer på vegne av nemnda, som er de sakkyndiges oppdragsgivere. Følgelig konkluderer de sakkyndige i tråd med nemndas forslag. Bedre blir det ikke når sakkyndige skal påvise at pårørende som fungerer rimelig tilfredsstillende, likevel ikke vil være i stand til å ta vare på barnet i framtida.
  • Departementet og barnevernsarbeidere er naturlig nok opptatt av å fortelle oss alle hvor god loven er blitt og hvor fornøyd flertallet er som har konkret erfaring med barnevernet. Det er mediene som ødelegger og forvrenger virkeligheten. Til det vil vi svare at selvfølgelig er loven blitt bedre. Selvfølgelig blir et overveldende flertall av barnevernssaker løst på tilfredsstillende måte og til barnets beste. Dokumentasjon i mediene av overgrep og manglende rettssikkerhet har nettopp bidratt til et bedre lovverk og økt rettssikkerhet. Dette samfunnsoppdraget lover vi fortsatt å ta på alvor.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer